SVE PIJANO I DROGIRANO: Ludi petak - opšti haos pred Božić na ulicama Britanije
Foto: AP

Novi običaj

SVE PIJANO I DROGIRANO: Ludi petak - opšti haos pred Božić na ulicama Britanije

Planeta -
Tokom decembra Britanci potroše neverovatnih 2,3 milijardi funti u barovima, pabovima i klubovima, a Crni petak je vrhunac trošenja i razuzdanosti

Ludi ili Crni Petak (Black Eye Friday, Mad Friday) je najprometnija noć u godini za mnoge kafane i klubove u Britaniji, jer je poslednji radni dan pre Božićnog odmora postao vreme totalnog opijanja i opšteg haosa na britanskim ulicama.

Milioni zaposlenih tog Ludog ili Crnog petka izlaze na ulice u provod, dok širom Britanije patrolira hiljade policajaca.

Tokom decembra Britanci potroše neverovatnih 2,3 milijardi funti u barovima, pabovima i klubovima, a Crni petak je vrhunac trošenja i razuzdanosti, kada se beleži ogroman promet. Prodaja pića poraste za 50%, što rezultira velikim brojem tuča i svim vrstama antidruštvenog ponašanja.

Mnogi počinju da pije već u vreme ručka, dok haos i tenzije na ulicama proključaju do dolaska večeri. Hitne službe dobijaju ogroman broj poziva za pomoć oduzetima od alkohola, dok su policijske ćelije obično prepune mamurnih ljubitelja žurki.

(Express.co.uk - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track