(VIDEO)DA LI JE BILO BOMBE ILI NIJE:Kenijci potvrdili bombu u avionu, Er Frans rekao da je to karton
Foto: AP

Vanredno spuštanje aviona

(VIDEO)DA LI JE BILO BOMBE ILI NIJE:Kenijci potvrdili bombu u avionu, Er Frans rekao da je to karton

Planeta -
Putnički avion koji je s Mauricijusa leteo za Pariz morao je da sleti na aerodrom u Mombasi zbog toga što je u toaletu pronađena bomba, izjavili su danas kenijski zvaničnici da bi ih nekoliko sati kasnije demantovali iz Er Fransa.

Naime, uprava Er Fransa potvrdila je da naprava pronađena u avionu za Pariz nije eksplozivna i da nije predstavljala opasnost. Iako su kenijski zvaničnici rekli da je reč o eksplozivnoj napravi, iz Uprave Er Fransa tvrde da se radi o lažnoj uzbuni i da pronađena naprava nije predstavljala opasnost ni za putnike ni za avion.

Izvršni direktor Er Fransa Frederik Gagej rekao je kako da je sporni uređaj napravljen od kartona i ručno izrađene štoperice.

"Objekat koji je pronađen ne sadrži eksploziv", kazao je Gagej.

Govoreći na konferenciji za medije u Parizu, on je čestitao posadi na njihovoj "hladnokrvnosti" prilikom vanrednog sletanja aviona.

Portparol lokalne policije Čarls Ovino rekao je da se u "boingu 777" na letu 463 nalazilo 459 putnika i 14 članova posade.

Avion je izolovan na pisti međunarodnog aeroporta "Moi" u Mombasi, a kad je sleteo i dok je trajala evakuacija ceo aerodrom je bio zatvoren.

Kenijski zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti jer nije ovlašćen da daje izjave za medije, rekao je da je jedan putnik tokom leta u toaletu primetio nešto nalik "ručnom satu postavljenom na kutiju", preneo je AP. Putnik je o napravi obavestio kabinsko osoblje, koje je informisalo pilote, što je dovelo do odluke u prinudnom sletanju na aerodrom u kenijskom gradu.

Ovino kaže da su putnici i članovi posade evakuisani i da su bezbedni. Stručnjaci za eksploziv ispitali su napravu koja je pronađena u toaletu i utvrdili da jeste bila bomba.

Ministar unutrašnjih poslova Kenije Džozef Nkajseri rekao je na konferenciji za novinare na aerodromu u Mombasi da se nekoliko osoba iz aviona nalazi na ispitivanju, ne navodeći da li se radi o putnicima ili posadi. Među njima je i putnik koji je prijavio bombu.

Avion je s Mauricijusa poleteo u subotu u 21 sat po lokalnom vremenu, a trebalo je da stigne u Pariz danas u 05:50 sati.

(Raša tudej, Al Džazira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track