DEMOKRATE UJEDINJENE NAPALE TRAMPA: On postaje najbolji u regrutaciji za Islamsku državu
Foto: Reuters

Grupni napad

DEMOKRATE UJEDINJENE NAPALE TRAMPA: On postaje najbolji u regrutaciji za Islamsku državu

Planeta -
Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton i drugi pretendenti za predsedničku nominaciju Demokratske stranke žestoko su kritikovali svog glavnog rivala iz redova republikanaca Donalda Trampa, tokom treće predsedničke debate demokrata u subotu uveče u Nju Hempširu.

Klintonova, senator iz Vermonta Berni Sanders i bivši guverner Merilenda Martin O'Mali su naglasili potrebu jačanja nacionalne bezbednosti, u svojoj poslednjoj debati u 2015. i prvoj posle napada u San Bernardinu u Kaliforniji, gde je jedan radikalizovan bračni par ubio 14 ljudi.

Svi kandidati demokrata kritikovali su Trampa zbog njegovih nedavnih kontroverznih izjava o imigrantima, posebno njegovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, preneo je AFP.

"On postaje najbolji u regrutaciji za ISIL", rekla je Klintonova, tvrdeći da džihadisti "prikazuju video snimke Trampa kako vređa islam i muslimane kako bi regrutovali još radikalnih džihadista".

O'Mali je, takođe, oštro kritikovao "političku opasnost" koju predstavlja Tramp i "drugi beskrupulozni lideri koji pokušavaju da nas okrenu jedne protiv drugih". SAD će se izboriti sa izazovom ekstremista ISIL, ali samo ako Amerikanci nikad ne predaju svoje vrednosti "fašističkim pozivima milijardera dugog jezika. Mi smo bolja država od toga", dodao je O'Mali.

Dok su se demokrate ujedinile oko Trampa, koji beleži rast popularnosti proteklih sedmica, Sanders je kritikovao Klintonovu zbog načina borbe protiv ekstremizma, protiveći se njenom pozivu za uspostavljanje zone zabrane leta iznad Sirije i njenog insistiranja na svrgavanju sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

"SAD ne mogu u isto vreme da se uspešno bore protiv Asada i ISIL. ISIL je sada glavni prioritet. Oslobodimo se Asada kasnije", poručo je Sanders.

O'Mali je ukazao kako je nekoliko promena režima, koji su podržale SAD, izazvao haos u tim državama. Posebno je izdvojio Libiju 2011. kada je Klinton bila na čelu američke diplomatije i podržavala rušenje režima Moamera Gadafija, a da je ta država potom utonula u haos, čiji su veliki delovi sada utočišta džihadista, navela je francuska agencija.

Sanders se nadovezao sa kritikama podrške koju je Klintonova dala u Senatu vojnoj intervenciji SAD u Iraku 2002. Klintonova je poručila da nije spremna da pošalje američke vojnike u Siriju i Irak i da ima strategiju borbe protiv ISIL, kojom SAD ne bi bile "uključene u još jedan kopneni rat". Učesnici razgovora govorili su i o potrebi podizanja minimalne dnevnice, zaštiti prava žena, manjina i ugroženih, a teme su bile i ekonomija i kontrola oružja.

Prema anketama javnog mnjenja, Klintonova je ubedljivo u vođstvu za predsedničku nominaciju demokrata, za njom sledi Sanders, dok je O'Mali daleko iza njih na trećem mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track