(VIDEO) ZAŠTO SE O OVOME ĆUTI: Mala bela pilula daje vojnicima Islamske države nadljudsku snagu
Foto: Fonet, Shutterstock

Ovde im leži snaga

(VIDEO) ZAŠTO SE O OVOME ĆUTI: Mala bela pilula daje vojnicima Islamske države nadljudsku snagu

Planeta -
Droga se zove "kaptagon", a prihod od njene prodaje po Bliskom istoku ide u džepove terorista

Zamenik direktora Agencije UN za drogu i zločine (UNODC), Jurij Fedotov, tvrdi da teroristička ISIL proizvodi i distribuira određene droge koje "pretvaraju teroriste u supervojnike“, iako mediji o tome ćute..

"ISIL daje svojim borcima 'kaptagon' jer korišćenje ove droge izaziva nasilno ponašanje", rekao je on.

Mnogi mediji takođe nisu preneli da je saudijski princ Abdel Mosen Bin Valid Bin Abdulazis sa još četvoricom saudijskih državljana uhapšen na aerodromu u Bejrutu 26. oktobra pošto je obezbeđenje kod njih pronašlo skoro dve tone pilula "kaptagona".

Drugim rečima, Saudijska Arabija je glavni dobavljač ove droge za teroriste u Siriji.

Dakle, činjenica je da se rat u Siriji pretvorio u veoma komplikovanu mrežu sukoba u kojima dominiraju veterani Al Kaide, irački pobunjenici, arapski džihadisti i zapadni volonteri.

Na prvi pogled se čini da njihova motivacija zapravo proističe iz njihove ideologije i političke agende, ali iza toga se ipak krije nešto drugo – "kaptagon". U pitanju je mala tableta koja se proizvodi u Siriji i koja je dostupna svuda u Bliskom istoku, a čija ilegalna prodaja putem crnog tržišta donosi na stotine miliona dolara u Siriju.

"Sirijske granice su slabe, a prisutno je jako puno kriminalnih elemenata i organizovanih mreža, što predstavlja velik problem" rekao je regionalni predstavnik UNODC Masud Karimipur.

Ova moćna amfetaminska droga, čija je baza sintetička droga poznata kao "fenetilin", izaziva euforiju kod koristnika, omogućavajući im da ne spavaju danima i da ubijaju bez kajanja i straha.

"Ne možete da spavate, čak ni oči da zatvorite", kaže jedan Libanac koji je probao "kaptagon".

"Imao sam osećaj da je ceo svet moj i da imam moć kakvu niko nema. To je neverovatan osećaj", dodaje drugi.

"Nisam uopšte osećao strah kad sam uzeo kaptagon", kaže treći.

Snage sirijske vlade i pobunjenici optužuju jedni druge da koriste "kaptagon" kako bi mogli dugo da se bore bez spavanja, a lekari su naveli da čak i obični Sirijci prave ove pilule koje se prodaju za 5-20 dolara, izveštava Rojters.

"Kaptagon" se na Zapadu pojavio šezdesetih godina prošlog veka i davao se ljudima koji boluju od narkolepsije ili depresije. Međutim, mnoge države su ga zabranile do osamdesetih godina 20. veka zato što stvara jaku zavisnost.

Zapad već neko vreme spekuliše da se ova droga pojavila među borcima ISIL, a da je jedan od najvećih konzumenata ove droge Saudijska Arabija. Proizvodnja ove droge je postala masovna posle raspada infrastrukture Sirije i slabljenja granica.

(Dejli miror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track