VELIKI BRAT TE GLEDA: Kina uvela obaveznu aplikaciju koja pokazuje ko je dobar građanin
Foto: Youtube/Printscreen

Orvelova noćna mora

VELIKI BRAT TE GLEDA: Kina uvela obaveznu aplikaciju koja pokazuje ko je dobar građanin

Planeta -
Kina je otišla korak dalje u kontroli svog naroda osmislivši aplikaciju koja pokazuje koliko ste dobar građanin.

U pitanju je aplikacija za društvene mreže pod nazivom "Sesame Credit", koja ljudima daje ocenu koliko su dobri građani (dobri u ovoj interpretaciji znači poslušni). Aplikacija vuče podatke s profila korisnika na društvenim mrežama, kao i podatke o njihovim onlajn kupovinama.

U videu se može videti kako to otprilike funkcioniše: "Ako npr. na svoj profil stavite sliku pekinškog trga Tjenanmen ili podelite link o kolapsu kineskog tržišta deonica, vaš skor na aplikaciji će pasti. Ako podielite link o tome kako državna ekonomija briljira, skor raste."Na sličan način funkcioniše i praćenje onlajn šopinga - ako se kupuju proizvodi koje Partija smatra vrednim, kao što su radne čizme, skor raste. Ako se kupuje nešto uvozno, pogotovo iz Japana, skor pada.

Najgore tek sledi. Aplikacija će imati posledice u stvarnom životu. Visoki rezultati će doneti beneficije korisnicima poput lakšeg sređivanja papirologije kod dobijanja kredita ili putovanja u inostranstvo. S druge strane, lošiji "igrači" će biti potencijalno kažnjavani sporijim internetom ili čak uskraćivanjem zaposlenja.

Aplikacija bi trebalo da postane obavezna za sve građane od 2020. godine, a navodno se Kinezi već trkaju ko će imati bolji rezultat i postavljaju ih na Weibo, kineski pandan Tviteru. Sve u svemu, mnogi kažu da se obistinjuje svet iz romana Oldusa Hakslija i Džordža Orvela koji opisuju novi, ali zastrašujući svetski poredak.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track