Najnovije vesti

(VIDEO) RUSKI ROBOTI NA BOJNOM POLJU SIRIJE: Platforma M i Argo uništili uporište terorista
Foto: Printscreen

Nisu imali milosti za džihadiste

(VIDEO) RUSKI ROBOTI NA BOJNOM POLJU SIRIJE: Platforma M i Argo uništili uporište terorista

Planeta
19:38h
U napadu na uporište džihadista korišćeno je šest robota "Platforma-M" i četiri robota "Argo", koji su nedavno raspoređeni u Siriji i testirani u borbenim uslovima.

Po prvi put u svetu borbeni roboti su izvele napad na neprijateljska utvrđenja. Vojne jedinice sirijske vojske su u provinciji Latakija, uz podršku ruskih stručnjaka i ruskih borbenih robota, zauzeli strateški toranj "Sirijatel", visine 754 metra.

Nedavno je načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga, general Gerasimov izjavio je da Rusija pokušava da u potpunosti automatizuje bitku, i možda ćemo uskoro ćemo biti svedoci robotske grupe koja nezavisno izvodi ratne operacije.

U napadu na kule, korišćeno je šest robota "Platforma-M" i četiri robota "Argo", koji su nedavno raspoređeni u Siriji i testirani u borbenim uslovima.

Vojni roboti i bespilotne letelice bili su povezani sa automatizovanim sistemom kontrole "Andromeda D". Komandant napada na kule je u realnom vremenu rukovodio operacijama, dok su u Moskvi operatori vojnih robota vodili napad sa video prikazom bojnog polja.

Prvi napad roboti su izveli probliživši se utvrđenju militanata na oko 120 metara, kada su sami otvorili vatru, i sami otkrili neptijatelja, tj. vatrene tačke kojima su odmah uzvratili. Iza robota je na udaljenosti od 150-200 metara, išla sirijska pešadija koja je imala zadatak čišćenja kule.

Pobunjenici nisu imali najmanju šansu, pošti su dronovi pratili sve njihove pokrete, posle čega je na njih otvorena artiljerijska vatra. Džihadisti su u strahu pobegli doslovno 20 minuta nakon početka napada robota, ostavljajući za sobom mrtve i ranjene. Na obroncima kule, ostalo je 70 ubijenih džihadista i sirijskih vojnika koji su tamo stradali, sa samo četiri ranjena.

"Platforma M"

Oklopni robot na daljinsko upravljanje "Platforma M" naoružano je sa četiri raketna bacača i jedan daljinksi kontrolisan mitraljez Kalašnjikov. Osnovna svrha sistema  su udari protiv stacionarnih i pokretnih ciljeva. Pored toga, "Platforma M" može da sprovede izviđanje i patrole na određenoj teritoriji i da osigura prolazak kroz minsko polje. Rad na sistemu je trajao nekoliko godina, nedavno je počela masovna proizvodnja.

Borbeno vozilo "Argo"

"Argo" je dizajniran tako da sprovede izviđačke misije i pruža vatrenu podršku za sletanje. Sistem oružje je namenjen uništavanju opremi i ljudstva. Osim toga se može koristiti za isporuku. "Argo" teži oko tonu. Dužine je 3,4 m, širine - 1,85 m, visine - 1,65 m. Na terenu ima maksimalnu brzinu od 20 km / čas, a na vodi - 4,6 km / čas. "Argo" može da neprekidno radi više od 20 sati, a naoružan je sa mitraljezom kalibra 7,62-mm, tri granate RPG-26, i dva bacača granata RShG-2.

http://www.youtube.com/watch?v=WHNOwc9b83g
http://www.youtube.com/watch?v=nkR4UuFWutk

(Fort Russ)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...