NEVEROVATNA PRIČA AVGANISTANCA: Oteli ga džihadisti, oslobodili talibani

Jedva se izvukao

NEVEROVATNA PRIČA AVGANISTANCA: Oteli ga džihadisti, oslobodili talibani

Planeta -
Mladog Avganistanca Nabija (25) pre devet meseci oteli su džihadisti Islamske države koji deluju u Avganistanu, a nedavno su ga oslobodili - talibani.

Svoje potresno iskustvo u zarobljeništvu džihadista ISIS-a Nabi je ispričao za BBC. Njegova noćna mora počela je u februaru ove godine kada su naoružani muškarci zaustavili autobus kojim je putovao iz grada Herata u Kabul.

Tek oženjeni Nabi, građevinac po struci, uputio se u glavni grad Avganistana kako bi našao posao. Otmičari, odeveni u crno, iz autobusa su izdvojili 30 pripadnika šiitske manjine Hazara i odveli ih u zabačeno selo u provinciji Zabul na jugu Avganistana. Za napad su se u početku krivili talibani, ali posle dva dana u zatočeništvu Nabija i druge zarobljenike usred noći posetili su otmičari.

"Rekli su nam da su iz Islamske države i da žele da nas razmene za svoje žene i decu koje je držala vlada Avganistana", kazao je Nabi.

"Međusobno su pričali uzbečki, a s nama su komunicirali na jeziku dari (kojim u Avganistanu priča preko pet miliona ljudi). Rekli su nam da ih ima oko 400. Imali su velike porodice i svi su nosili oružje, kaže Nabi. Kasnije su Nabija smestili u zgrade u kojimA se držala stoka.

"Znali smo da nas drže u nekom naseljenom mestu jer smo mogli da čujemo glasove žena i dece i pozive na molitvu", rekao je.

Na samom početku, vladine snage su pokušale da ih oslobode. Čak su i sami taoci shvatili šta se događa:"Helikopteri su leteli iznad nas i jasno smo čuli pucnjavu", rekao je Nabi.

Ipak, operacija je propala, a vlada je tada rekla kako se zarobljenicima izgubio svaki trag jer su ih njihovi otmičari stalno premeštali. Nabi je to osporio i tvrdi da su se premeštali samo četiri puta tokom devet meseci.

Avganistanska vojska, Foto: AP
Avganistanska vojska, Foto: AP

Prema zarobljenicima se postupalo krajnje nehumano. Tukli su ih, a jedan od talaca bio je prisiljen da stavi i samoubilački pojas u kom su ga otmičari snimili.

Nabi kaže da je svaki od njih imao je svoj specifičan način na koji bi mučio taoce. Vrhunac torture dogodio se kada su otmičari odsekli glavu jednom od talaca i pritom snimali brutalnu scenu ispred ostalih zarobljenika. Posle toga su taoci u potpunosti klonuli duhom.

"Izgubili smo veru u sve osim u Boga. Zbog težine cele situacije, zbog mučenja i okrutnosti smrt nam se najednom činila kao mnogo lakša opcija nego da ostanemo živi", pričao je Nabi.

I taman kada se nada izgubila, dogodilo se svojevrsno čudo. Taoce su napokon oslobodili talibani iz kraja u kojem su bili zarobljeni.

Talibani, Foto: Reuters
Talibani, Foto: Reuters

Pokazalo se da su njihove snage bilo mnogo upornije od državnih - tri dana je trajao napad na džihadiste ISIS-a, a taoce (i dalje prekrivenih očiju) su otmičari još jednom premestili na novu lokaciju s koje se i dalje čula pucnjava. Trećeg dana do talaca je došao naoružani čovek koji je pričao paštunskim jezikom. Kada su skinuli poveze s očiju shvatili su da se radi o talibanima.

"Oko četiri ili pet stotina talibana je došlo kako bi nam čestitali. Njihov zapovednik ih je upozorio da nas ne grle jer smo bili preslabi da bismo uopšte stajali na nogama u tom trenutku", polako je završio svoju potresnu priču Nabi.

Dodao je kako se uzbečki ISIS-ovci nisu predali bez borbe - neki od njih su ubijeni, neki zarobljeni, dok je ostalo nejasno što se dogodilo s ostatkom grupe.

Nabi se trenutno nalazi u Kabulu sa svojim roditeljima, tri brata i dve sestre i oporavlja se od paklenih devet meseci zatočeništva. Novinari BBC-ja navode kako je očito istraumatiziran i da ima problema s bubrezima zbog silnih batina koje je pretrpeo. Za sada od vlade Avganistana nije primio nikakvu finansijsku pomoć.

Njegova priča, osim što pruža uvid u strahote kroz koje je prošao u zatočeništvu ISIS-a, pruža i uvid u način na koji su talibani u stanju da pridobiju lokalno stanovništvo na svoju stranu i tako stvore rezervoar iz kog mogu da crpe nove borce.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track