ZBOG KOPILOTA SAMOUBICE ANDREASA LUBICA: Nasumična testiranja nemačkih pilota na drogu i alkohol
Foto: AP

Da se ne ponovi

ZBOG KOPILOTA SAMOUBICE ANDREASA LUBICA: Nasumična testiranja nemačkih pilota na drogu i alkohol

Planeta -
Nemačka planira da usvoji zakon o uvođenju nasumičnih testiranja pilota na drogu i alkohol da bi smanjila rizik da se ponovi nesreća kao što je bila u martu, kad je kopilot Andreas Lubic namerno srušio avion "Džerman vingsa" na francuske Alpe i ubio 150 ljudi.

Nacrt zakona radi se po preporukama radne grupe ministarstva saobraćaja, piše Bild am Zontag navodeći reči ministra saobraćaja Aleksandera Dobrinta. Posle nesreće "Džerman vingsa" pronađeni su dokazi da je kopilot Lubic, koji je patio od depresije i bojao se da će izgubiti posao, tražio načine da se ubije, a pritom je krio bolest od poslodavca, što je podstaklo javnu raspravu o nadzoru i lekarskoj tajni.

"Mislim da je razumno da se piloti nasumično proveravaju na konzumaciju alkohola, droge i lekova", rekao je Dobrin i dodao da je važno da avio-kompanije dobiju zadatak za sprovode takve provere.

Bild am Zontag piše da Dobrint planira da predstaviti vladi nov zakon sledeće godine. Međutim, Markus Val, portparol sindikata pilota "Farajnigung kokpit", kaže da to nije rešenje.

"S naše tačke gledišta, takvi testovi su potpuno pogrešni. Oni nemaju veze s nesrećom 'Džerman vingsa' i staviće znak sumnje na celu profesiju", prokomentarisao je on.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track