POSLE RAMADIJA PAŠĆE I RAKA: Sirijski pobunjenici uz pomoć Rusa osvajaju džihadističku tvrđavu
Foto: Ap Dec 2015

Rušenje Islamske države

POSLE RAMADIJA PAŠĆE I RAKA: Sirijski pobunjenici uz pomoć Rusa osvajaju džihadističku tvrđavu

Planeta -
Ruski ratno vazduhoplovstvo je pomoglo sirijskim snagama da oslobode 20 stambenih područja od Islamske države oko grada Raka, koji su smatrani džihadističkom "tvrđavom", tvrde ruski vojni zvaničnici.

Uz pomoć ruske vazdušne potpore, jedinice Sirijskih demokratskih snaga su napravile značajan napredak u područjima pod kontrolom IS u Siriji, izjavio je general-pukovnik Sergej Rudskoj iz Glavnog štaba za operacije.

"Vojskom Sirijskih demokratskih snaga komandovao je Ajman Flajat el-Ganim, uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva, koje sprovodi ofanzivu u glavnom ISIS-a Raki. Kao rezultat ove ofenzive, oko 20 stambenih područja su oslobođeni od ekstremista. Strateška kontrola uspostavljena je nad važnim branama na reci Eufratu na al-Ahmaru", rekao je Rudskoj na konferenciji za novinare u Moskvi.

Inače, opoziciona pobunjenička skupina Sirijska demokratska snaga osnovana je u oktobru 2015. godine, a ujedinjuje Kurde, Arape, Asirce, Armenske i Turkmene, odnosno njihove policije.

Rudskoj je dodao da je u ruskim vazdušnim udarima uništeno 556 militantnih ciljeva u 164 borbena leta obavljena od 25. decembra. Uspešno su pođene mete smeštene u Alepu, Idlibu, Latakiji, Hami, Homsu, Damasku, Deir ez-Zoru i provinciji Rake.

Rudskoje je spomenuo da se strategija privlačenja podrške lokalne opozicije u borbi protiv Islamske države pokazala plodonosna.

"Strategija koju smo izabrali i usmerili na blokiranje terorističkih finansijskih kanala, kao i privlačenje patriotske opozicije u borbi protiv terorista, pokazuje rezultate. Nameravamo da nastavimo naš rad usmeren na ujedinjenje svih snaga koje su zainteresovane za oslobađanje Sirije od međunarodnih terorista", rekao je on.

(rt.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja