SIRIJSKI MINISTAR: Ruski napadi sprečili su džihadiste da švercuju naftu u Tursku
Foto: Reuters 16 Dec 2015

Ekonomski problemi

SIRIJSKI MINISTAR: Ruski napadi sprečili su džihadiste da švercuju naftu u Tursku

Planeta -
Krijumčarenje nafte u Tursku od strane Islamske države uništava sirijsku ekonomiju, a ruske akcije pomažu da se zaustavi gubitak ovog ključnog resursa, izjavio je sirijski ministar energetike.

Vazdušni napadi ruske armije na kamione Islamske države za krijumčarenja nafte iz Sirije u Tursku pomogle su smanjenje krađe ovog prirodnog resursa, tvrdi sirijski ministar energetike Imad Hamis.

"Turska vlada i grupe povezane sa njom su odigrale veliku ulogu u krađi sirijske nafte. To je jedan od ključnih faktora koji utiče na sirijsku energetiku. U poslednje vreme se pokazalo da se u mnogim cisternama i kamionima, koje su pogodile ruske snage, krijumčari ukradena sirijska nafta u Tursku. To je otkrilo veliku količinu nafte koju sirijska vlada gubi a koja je potrebna za proizvodnju energije ", rekao je Hamis.

Rusija je u više navrata naglasila da je Turska glavni naručilac ilegalne nafte iz Sirije i Iraka, optužujući predsednika Erdogana i njegovu porodicu za učešće u naftnom biznisu sa Islamskom državom.

Rusko ministarstvo obrane pokazalo je satelitske snimke koji pokazuju da IS prevozi do 200.000 barela nafte u najmanje 1.722 kamiona u treće zemlje, od kojih najviše Turskoj.

(sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja