SAUDIJSKI VELIKI MUFTIJA ŠOKIRAO SVET: Islamska država je deo izraelske vojske
Foto: AP

Teške optužbe

SAUDIJSKI VELIKI MUFTIJA ŠOKIRAO SVET: Islamska država je deo izraelske vojske

Planeta -
Verski vođa je pohvalio stvaranje islamske vojne alijanse u borbi protiv terorizma, tvrdeći da će taj savez pobediti Islamsku državu, koju je opisao kao jeretički i neislamski pokret

Šeik Abdul Aziz al-Ašeik, veliki muftija Kraljevine Saudijske Arabije i najstariji sveštenik u Saudijskoj Arabiji, pozvao je na jaču saradnju u borbi protiv Islamske države, istovremeno ocenjujući da je ISIL "deo izraelske vojske."

Iznenađujući intervju koji je muftija dao ove sedmice pružio je značajan uvid u vehabijski establišment, koji je ključni partner kraljevske kuće Saud.

Muftija je pohvalio stvaranje islamske vojne alijanse u borbi protiv terorizma, tvrdeći da će taj savez pobediti ISIL, koju je nazvao jeretičkim i neislamskim pokretom. Novi savez inače je zamisao prestolonaslednika i ministra odbrane princa Muhameda bin Salmana, kraljevog omiljenog sina.

Stari sveštenik, koji ima 72 godina je uzvratio na optužbe Abu Bakr al Bagdadija, samozvanog kalifa ISIL, da novi savez nije ozbiljan jer nije usmeren na "ubijanje Jevreja i oslobađanje Palestine." Al Baghadi je novi savez sa Saudijskom Arabijom na čelu nazvao pešadijom Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, i rekao da se "tenkovi mudžahedina približavaju Izraelu iz dana u dan."

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Al Šeik je odbacio tvrdnje Al Bagdadija o Izraelu, rekavši da je to obična laž:

"Zapravo je DAEŠ (arapski akronim za ISIL) deo izraelskih vojnih snaga", aludirajući na navodne veze između Izraela i Islamske države.

Šeik je direktan potomak osnivača vehabijskog islama Muhameda ibn Abd al Vahaba, koji je živeo u 18. veku. Porodica Al Šeik je teološki ekvivalent porodici Saud. Abdulaziz je imenovan za Velikog muftiju 1999. i ima ogroman autoritet. Ranije ove godine, na primer, on je oslobodio prestolonaslednika i ministra unutrašnjih poslova princa Muhameda bin Naifa bilo kakve odgovornosti zbog smrti stotina ljudi u stampedu na hadžiluku, rekavši da je to bio Božji čin.

Razmena optužbi između muftije i Al Bagdadija pokazuju da Izrael ostaje vruća tema u saudijskoj kraljevini. Tamo kad žele da ukaljaju neprijatelja, etiketiraju ga kao marionetu Izraela.

(Brookings)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track