PESIMIZAM RUSKOG MINISTRA FINANSIJA: Naredna godina biće teška za našu ekonomiju
Foto: Ap 14 Jan 2015

Ekonomska kriza

PESIMIZAM RUSKOG MINISTRA FINANSIJA: Naredna godina biće teška za našu ekonomiju

Planeta -
Ruski ministar finansija Anton Siluanov prognozirao je danas da će 2016. godina biti teška za recesijom pogođenu ekonomiju Rusije.

"Naredna godina neće biti laka. Najnovija predviđanja govore da bi cena naših glavnih izvoznih proizvoda mogla biti niža od projektovane", rekao je Siluanov u intervjuu za rusku državnu televizijsku stanicu, prenosi agencija Frans pres.

Cena nafte će se, prema njegovim predviđanjima, zadržati oko prosečnih 40 dolara za barel, a rezanje potrošnje i privatizacione mere će, kako je naveo, biti integrisane u budžet za 2016. godinu. Budžet Rusije za 2016. godinu se, dodaje francuska agencija, zasniva na projekciji da će cena nafte iznositi 50 dolara za barel, što je, prema ocenama ruskog predsednika Vladimira Putina, možda "optimistična" procena situacije, s obzirom da je aktuelna cena oko 37 dolara za barel.

Na godišnjoj konferenciji za novinare održanoj početkom ovog meseca, Putin je insistirao na tome da će Rusije prevazići poteškoće, uprkos volatilnosti cena nafte. I ruska valuta rublja je danas pala na najniži nivo u 2015. godini, na 73,24 rubalja za dolar.

Ruska nacionalna valuta je prošle godine izgubila polovinu vrednosti, ali se blago oporavila početkom ove godine, zahvaljujući stabilizaciji cena energenata. Prema projekciji ruske vlade, bruto domaći proizvod (BDP) Rusije će naredne godine porasti za 0,7 odsto, posle pada od 3,7 odsto iz 2015. godine, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track