DOBIO PET GODINA ZATVORA ZBOG BLOGA: Rus pozivao na protest zbog cena prevoza i rata u Ukrajini
Foto: Shutterstock

Sloboda govora

DOBIO PET GODINA ZATVORA ZBOG BLOGA: Rus pozivao na protest zbog cena prevoza i rata u Ukrajini

Planeta -
Ruski sud osudio je danas blogera Vadima Tjumenceva na pet godina zatvora zbog aktivnosti na internetu koje smatra ekstremističkim, nakon što je on pozvao ljude da prisustvuju protestu zbog visokih cena prevoza i što je kritikovao intervenciju Rusije u Ukrajini.

Tjumencevu (35), koji je iz sibirskog regiona Tomsk, zabranjeno je i da koristi internet tokom tri godine, dok ruski borci za ljudska prava tvrde da su mu povređena prava na adekvatnu odbranu, prenosi Rojters.

Bloger je iziritirao lokalne vlasti u Tomsku nizom blogova u kojima ih optužuje za korupciju i nekompetentnost, a takođe je oštro kritikovao prokremaljske aktiviste na istoku Ukrajine, rekavši da ne vidi zašto bi obični Rusi trebalo da idu i bore se sa njima.

U saopštenju regionalnog suda u Tomsku se navodi da je Tjumencev pozivao ljude na svrgavanje vlasti i preduzimanje neprijateljske akcije protiv ukrajinskih izbeglica. Rojters objašnjava da je on pozvao ljude da prisustvuju protestu protiv povećanja cena lokalnog autobuskog prevoza i objavio video-snimak u kojem se žali na prisustvo izbeglica iz Ukrajine u Tomsku i kaže da bi ih trebalo deportovati.

Tjumencev je danas najavio da će podneti žalbu na presudu. Grupa za zaštitu ljudskih prava "Memorijal" ocenila je da je presuda "preterana" i pozvala na njeno poništenje, a istaknuti ruski bloger Pavel Prjanikov primetio je da sudska odluka podseća na preterivanja iz Staljinovog doba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track