NEMCI ŠTAMPAJU HITLEROVU KNJIGU: Reizdata posle više od 70 godina a izlazi naredne nedelje
Foto: Reuters 23 Dec 2015

Nacističko delo

NEMCI ŠTAMPAJU HITLEROVU KNJIGU: Reizdata posle više od 70 godina a izlazi naredne nedelje

Planeta -
Minhenski Institut za savremenu istoriju reizdaće knjigu nacističkog vođe Adolfa Hitlera "Mein Kampf" (Moja borba) u Nemačkoj, a ovo delo nacističkog lidera bi trebalo da se nađe u prodaji naredne nedelje po ceni od 63 dolara.

Izdavač tvrdi da knjiga objašnjava "laži, poluistine i zlobne tirade" koje stoje iza Hitlerove nacističke ideologije koje su odvele milione u smrt tokom Drugog svetskog rata.

Na kraju rata, autorsko pravo na knjigu prebačeno je od strane saveznika na Bavarsku, a isteklo je poslednjeg dana prošle godine.

Nemački istoričari, ne želeći da zaborave lekcije iz prošlosti, smatrali su da je reizdavanje knjige njihova dužnost. Objava novog izdanja zloglasne knjige "pokušava temeljno da rekonstruiše Hitlerovu propagandu na trajan način i time potkopa još uvek na snazi ​​simboličku moć knjige", navodi iz Instituta za savremenu istoriju.

Hitler je objavio svoju nameru u dve sveske napisane između 1924. i 1926. godine, pre uspona nacista.Ponovno objavljivanje knjige od 600 stranica na nemačkom jeziku ranije je bilo zabranjeno od strane nemačkog suda.

Ovo je prvo novo izdanje knjige od 1945. štampano na nemačkom jeziku, iako su ostale kopije cirkulisale po čitavom svetu, a knjiga je dostupna onlajn.

(sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track