SAD TESTIRAJU LASERSKO ORUŽJE: Zrak koji se ne vidi a pravi ogromne rupe
Foto: Ap 17 Feb 2014

Trka u naoružanju

SAD TESTIRAJU LASERSKO ORUŽJE: Zrak koji se ne vidi a pravi ogromne rupe

Planeta -
Oružane snage Sjedinjenih američkih država početkom 2016. započinju testiranje lasera snage 150 kilovata u pustinji Novog Meksika.

Iako zvuči poput nečega iz naučne fantastike, radi se o nevidljivom laseru koji je u stanju da progori rupu kroz metu udaljenu više kilometara.

Laser snage 150 kW pet je puta jači od bilo kojed drugog lasera kojeg je američka vojska do sada testirala. Laser proizvodi nečujni, nevidljiv, ali izuzetno vreo zrak koja nastaje prolaskom električne struje kroz retke zemaljske minerale kako bi stimulisao njihove elektrone i generisao energiju.

Testiranje sprovodi firma Dženeral Atomiks, a sastoji se od pet testova sa pravim pucanjem laserskih zraka na razne vazdušne mete, uključujući rakete, topovske i minobacačke granate, kao i projektile. Testiranja će se sprovoditi na Raketnom poligonu Vajt Sends, a ukupno će trajati 18 meseci.

Američka komanda Specijalnih operacija vazdušnih snaga (Air Force Special Operations – AFSOC) navodno surađuje i sa mornaricom kako bi otkrili može li se oružje postaviti na bojni brod u bliskoj budućnosti.

“Sve se stvarno svodi na neprimetno oružje koje niko niti vidi niti čuje”, izjavio je general Bredli Heithold, komadant AFSOC-a. On je dodao da oružje žele da ugrade na pet topovnjača A-130 koje AFSOC poseduje, a koje se koriste za noćne misije kao podrška specijalnim snagama. Govoreći o ugradnji laserskog oružja, general je dodao:

“Mislim da sada to možemo da napravimo. A kada kažem sada, mislim do kraja ove decenije.”,rekao je on. General Heithold želi da postavi lasere na svoje topovnjače kako bi onesposobio neprijateljska vozila, komunikacijsku opremu i snabdevanje električnom energijom. To bi omogućilo specijalcima na zemlji da lakše deluju neprimećeni a da uspešno iznenade protivnike u misijama poput spašavanja talaca.

General je dodao da brojne druge firme rade na sličnim oružjima koja bi se mogla koristiti sa AC-130. Američko Ministarstvo obrane potrošilo je milijarde dolara tokom više godina eksperimentišući sa laserskim oružjem koje koristi gas ili tečnost za stvaranje jakih zraka. Ali je svo to oružje bilo preveliko, preteško, skupo i zahtevalo da se avion vrati u bazu za dopunu energije nakon samo par pucanja.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track