TOTALNA ZABRANA PUŠENJA : Ima jedna zemlja u kojoj ni u autu ne smete da zapalite cigaretu!
Foto: Profimedia

HAJKA NA PUŠAČE

TOTALNA ZABRANA PUŠENJA : Ima jedna zemlja u kojoj ni u autu ne smete da zapalite cigaretu!

Planeta -
Sledeće godine Moldavija će zabraniti pušenje na samo na javnim mestima već i automobilu

Planira se zabrana pušenja u restoranima, školama, autobuskim i železničkim stanicama i bolnicama, nego i u državnim institucijama, zatvorima, igralištima, zabavnim parkovima, stadionima, na javnim trgovima, pa čak i u automobilu u kom se nalazi maloletno lice.

Za one koji budu kršili ova pravila, predviđene su velike kazne.

- Čak i ako samo deset odsto stanovništva prestane da puši, to je veliki uspeh. U budućnosti će tako mnogo manje adolescenata počinjati da puši jer će im to biti teže - kaže Viorel Soltan, direktorka nevladine organizacije Health Policy Research Center (PAS) koja je lobirala za usvajanje ovog zakona u Parlamentu ove države.

Moldavija je takođe želela da zabrani prodaju cigareta u noćnim satima, ali ovo im nije prošlo za rukom.

Genadi Turkanu, program koordinator iz organizacije PAS navodi da muškarci u ovoj zemlji u proseku žive deset godina manje nego muškarci u ostatku Evrope, a smatra se kako je razlog za to upravo duvan.

Sudeći prema neki podacima, skoro polovina muškaraca iznad 15 godina u ovoj zemlji puši.

Džon Malon, portparol irske organizacije za prava pušača "Forest Éireann", kaže kako ne zna ni za jednu zemlju koja zabranjuje pušenje u parkovima, a veoma mali broj zemalja zabranio je pušenje u automobilima u prisustvu maloletnika. Što se zatvora tiče, on navodi da je samo Australija donijela zakon kojim zabranjuje pušenje u ovim institucijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track