(VIDEO) PREDIVNO OSTRVO SA KOJEG MUŠKARCI NESTAJU: Svaki četvrti više nije na ovom mestu
Foto: Printscreen Youtube

Divno i strašno

(VIDEO) PREDIVNO OSTRVO SA KOJEG MUŠKARCI NESTAJU: Svaki četvrti više nije na ovom mestu

Planeta -
Old Providens je predivno ostrvo u Karipskom moru za koje bi svako rekao da je raj na zemlji. Ali ovo mesto ima veliki problem. Svaki četvrti muškarac sa njega nestane.

Naime, jedan od meštana ispričao je da je do sada oko 800 muškaraca sa ostrva nestalo ili je završilo po zatvorima drugih država.

Ova brojka je jako velika s obzirom da na ostrvu živi između 5.000 i 6.000 ljudi. Ipak, ne radi se nekoj misteriji već o činjenici da veliki broj muškaraca sa ostrva prodaje drogu kako bi sebi poboljšali životni standard.

Ali osim onih za koje se zna da sede po zatvorima, postoji i veliki broj onih za koje se ne zna ni gde su, ni šta se sa njima desilo.

Meštani veruju da su mrtvi i da su ih pobili dileri drogom, a tela uništili ili sakrili. Naime, ostrvo su pre nekoliko godina otkrili kolumbijski narko karteli koji su shvatili da se nalazi na odličnom mestu kao poslednja karika u proizvodnji i trgovini drogom.

S obzirom da su meštani odlični pomorci i da poznaju svaki deo okeana, dileri su počeli da im plaćaju hiljade dolara da bi drogu transportovali od Hondurasa do Floride.

- Moj sin se nalazi u američkom zatvoru zbog droge. Već je bio kažnjen sa šest godina, ali se ponovo vratio prevozu droge i opet je uhapšen. Ovde nije mogao da pronađe nikakav posao. Većina porodica na ostrvu je pogođena sa ovim, na ovaj ili onaj način i konstantno gubimo naše mladiće - ispričala je jedna žena koja rešenje vidi razvoju turizma na ostrvu, što bi donelo puno posla.

Najgore je porodicama koje ne znaju šta se desilo sa njihovim muškarcima, pa ne znaju ni gde im se tela nalaze kako bi ih barem pristojno pokopali ako više nisu među živima. A postoje i porodice gde muškarci robijaju nekoliko kolena unazad, pa su tako u jednoj zatvoreni pradeda, deda, otac i sin.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track