TRAMP ŠOKIRAO SVET: Hilari i Obama su stvorili Islamsku državu!

Teške optužbe

TRAMP ŠOKIRAO SVET: Hilari i Obama su stvorili Islamsku državu!

Planeta -
VAŠINGTON - Pretendent za republikanskog kandidata za predstojeće predsedničke izbore u SAD-u Donald Tramp optužio je na predizbornom skupu u Misisipiju predsednika SAD Baraka Obamu i svoju oponenticu iz reda demokrata Hilari Klinton da su odgovorni za uspon terorističke organizacije Islamska država.

Tramp je u dosadašnjoj predizbornoj kampanji za republikanskog predsedničkog kandidata u više navrata izazvao oštre reakcije američke i svetske javnosti svojom rasističkom, islamofobičnom i radikalnom retorikom, a sinoć je iz Misisipija poručio da je Obamina administracija morala da posluša njegove savete prethodnih godina i prisvoji izvorišta nafte, a ne da ih prepusti ISIL-u.

"Morate priznati da sam predvideo mnoge stvari. Tri godine sam govorio uzmite, prisvojite, zadržite naftu. Zar ne? Svi su govorili da ne mogu, jer je to suverena država. Nema tu nikakve države. Oni su stvorili ISIL. Hilari Klinton je kreator ISIL-a, zajedno s Obamom", tvrdi Tramp.

Osvrnuvši se i na jučerašnje pogubljenje 47 osoba osumnjičenih za terorizam u Saudijskoj Arabiji, uključujući i tamošnjeg šiitskog vođu Nimr al-Nimra, Trump je kazao da je radikalna reakcija Irana i Iranaca samo pokazatelj da žele da preuzmu kontrolu u celom tom regionu.

"Jeste li videli kako su u Teheranu odmah zapalili saudijsku ambasadu. To pokazuje da Iran želi da preuzme Saudijsku Arabiju. Uvek su to želeli, želeli su naftu", kazao je Tramp.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track