DRŽAVNO KRIJUMČARENJE: Bugarska glavni snabdevač oružjem sirijskih terorista
Foto: Profimedia

Nečasno ponašanje Sofije

DRŽAVNO KRIJUMČARENJE: Bugarska glavni snabdevač oružjem sirijskih terorista

Planeta -
Od početka rata protiv Sirije u Bugarskoj je kupljeno naoružanje sovjetskog tipa u verdnosti od 500 miliona dolara

Istraga Balkanske istraživačke mreže BIRN je pokazala da su od 2011. godine SAD, Saudijska Arabija i UAE, za potrebe sirijskih pobunjenika od Bugarske kupili staru sovjetsku opremu i naoružanje u vrednosti od više od 600 miliona dolara.

Ove nabavke su u suprotnosti sa principima UN koji zabranjuju pokušaje zbacivanja neke vlade putem snabdevanja domaćih protivnika ili spoljnih plaćenika ofanzivnim naoružanjem.

Od početka rata protiv Sirije, američka vlada je u Bugarskoj potrošila 500 miliona dolara za naoružanje sovjetskog tipa, među kojim i 18.800 prenosivih anti-tenkovskihbacača i 700 anti-tenkovskih raketnih sistema.

Isporuke oružja su išle teretnim avionima, slično kao i one iz Hrvatske. Od oktobra 2014. godine, avioni Boing 747 u vlasništvu saudijske aviokompanije Saudijska Arabija Kargo su počeli da sleću na međunarodni aerodromu u Sofiji.

Kasnije su na isti aerodrom sletali teretni avioni Erbus A330Fi Boing777F u vlasništvu Etihad Kargo iz UAE.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

U godišnjem izveštaju o izvozu vojne industrije Bugarske, objavljenom u avgustu 2015, u prvom delu godine se navodi isporuka oružja Saudijskoj Arabiji vredna 85 miliona evra. Od avgusta do kraja 2015. godine tekle su isporuke oružja Saudijskoj Arabiji u vrednosti od 29 miliona evra.

Bugarska vlada je priznala da je za 2014/15. izdata dozvola za prodaju oružja i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kojima je Bugarska prodala oružje za 30 miliona dolara.

Prema izveštaj UN-a, neka od isporučenih oružja obuhvataju i 827 mitraljeza sa montažnim sistemima za Tojota kamionete, i 120 protiv-tenkovskih sistema tipa SPS-9.

Saudijska Arabija i UAE su opremljeni modernim oružjem zapadne proizvodnje, ako se izuzme kupovina oružja sovjetskog tipa. Visoki oficir bugarske vojne obavještajne službe je međutim priznao za BIRN da je to oružje uglavnom išlo "sirijskoj opoziciji".

(Voltaire Net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track