BELA KUĆA SE DISTANCIRA OD SAVEZNIKA: Upozoravali smo Saudijce na posledice pogubljenja
Foto: AP

Kritika

BELA KUĆA SE DISTANCIRA OD SAVEZNIKA: Upozoravali smo Saudijce na posledice pogubljenja

Planeta -
Sjedinjene Američke Države saopštile su da su upozoravale Saudijsku Arabiju na moguće posledice masovnih pogubljenja, naročito pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je juče rekao da SAD osuđuju svaku zemlju koja sprovodi masovna pogubljenja i upozorio da spor između Teherana i Rijada može da oteža postizanje mirovnog rešenja za Siriju.

"Američki zvaničnici su izražavali zabrinutost direktno saudijskim zvaničnicima o potencijalnim štetnim posledicama pogubljenja i masovnih egzekucija, a naročito pogubljenja šiitskog sveštenika Nimr al Nimra. Tu zabrinutost smo preneli Saudijcima unapred i ona je nažalost bila opravdana", rekao je Ernest, prenosi Rojters.

On je, takođe, podsetio da su SAD i ranije postavljale pitanja o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, te da su o tome razgovarali i predsednik Barak Obama i saudijski kralj Salman. Portparol Bele kuće je istakao da su SAD zabrinute zbog novonastale situacije i da Vašington želi da Iran i Saudijska Arabija pokažu uzdržanost. Takođe je naglasio da je u interesu Rijada i Teherana, koji učestvuju u pregovorima u Beču, da nastave rad na pronalaženju političkog rešenja za Siriju.

I Stejt department je zatražio od Saudijske Arabije i Irana da ne dozvole da njihov diplomatski spor ugrozi pregovore o okončanju konflikta u Siriji.

"SAD su zabrinute zbog povećanja tenzija na Bliskom istoku... posle nedavnih pogubljenja u Saudijskoj Arabiji, napada na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu i prekidanja diplomatskih odnosa više zemalja sa Iranom", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track