MERKELOVA ŠOKIRANA: Kancelarka uznemirena napadima migranata tokom Nove godine
Foto: Ap 1 Dec 2015

Reakcija

MERKELOVA ŠOKIRANA: Kancelarka uznemirena napadima migranata tokom Nove godine

Planeta -
Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas šokiranost nizom seksualnih napada u Kelnu za Novu godinu i poručila da počinioci moraju što pre biti pronađeni.

Merkel je pozvala gradonačelnicu Kelna Henrijetu Reker da izrazi zabrinutost zbog napada koji su se dogodili u blizini glavne železničke stanice u tom gradu.

U saopštenju njene kancelarije je navedeno da treba uraditi sve da se "počinioci pronađu što pre" i da se kazne "bez obzira na njihovo poreklo". Napadi u Kelnu su pokrenuli raspravu o ponašanju migranata u Nemačkoj pošto su očevici i policija napadače opisali kao ljude "arapskog ili severnoafričkog porekla" koji se okupljaju u velikom broju blizu železničke stanice.

"Trenutno nemamo osumnjičene, tako da ne znamo ko su počinioci", rekao je šef policije u Kelnu Volfgang Albers i dodao da je policija dobila informaciju da su u pitanju "mladi ljudi stari između 18 i 35 godina iz arapskog ili severnoafričkog regiona".

Gradonačelnica Kelna je rekla ne treba donositi prenagljene zaključke o napadačima.

"Potpuno je neprikladno povezivati grupu koja izgleda da je došla sa severa Afrike s izbeglicama", rekla je Reker. Policija je saopštila da su desetine žena prijavile seksualne napade i pljačke u noći između četvrtka i petka. Podneto je najmanje 90 krivičnih prijava, uključujući jednu za silovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track