DA LI JE OVO PORUKA AMERICI: Proba H-bombe u Severnoj Koreji priprema za nuklearni napad na SAD?!
Foto: Reuter, 6.1.2016

Svet nije bez razloga u panici

DA LI JE OVO PORUKA AMERICI: Proba H-bombe u Severnoj Koreji priprema za nuklearni napad na SAD?!

Planeta -
PJONGJANG - Severna Koreja je danas saopštila da je izvela probu hidrogenske bombe, što bi, ako se potvrdi kao tačno, predstavljalo veliki korak u unapređenju nuklearnog arsenala te zemlje.

Na državnoj televiziji je objavljeno da je Pjongjang izveo probu "minijaturne" H-bombe, podignuvši time "nuklearnu moć zemlje na sledeći nivo" i obezbedivši oružje za odbranu od SAD i drugih neprijatelja.

Stručnjaci upozoravaju da bi uspešna proba H-bombe značila bi da je Severna Koreja bliža svom cilju da proizvede bombu dovoljno malu da na raketi dugog dometa može da dosegne američku teritoriju.

Kako je Vašington post nedavno objavio, Zapad strahuje da bi usaglašena proizvodnja H-bombe i raketa dalekog dometa mogla da predstavlja opasnot za ciljeve u Pacifiku, ali i kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država.

Prema navodima Vašington posta, cilj nuklearnog programa Pjongjanga je, između ostalog i razvoj manjih i lakših nuklearnih bojevih glava postavljenih na rakete dugog dometa sposobnih za pogađanje ciljeva.

Toj teoriji u prilog ide upravo i činjenica da je Pjongjang izveo probu "minijaturne" H-bombe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track