Viseći hram, palata u litici: 7 građevina koje su čovek i priroda zajedno gradili (FOTO)
Foto: Profimedia

Svedoci prošlosti

Viseći hram, palata u litici: 7 građevina koje su čovek i priroda zajedno gradili (FOTO)

Planeta -
Kapadokija, manastir u pećini, lokalitet u Etiopiji, samo su neki od fantastičnih građevina koje danas ne bi postojale da se čovek i priroda nisu udružili

Vekovima unazad, ljudi su gradili impresivne građevine koje su odolele vremenu i koje danas postoje kao svedok perioda u kojem su podizane, piše Newsweek Mnoge od njih, čovek je gradio u samom srcu prirode zbog čega se može reći da su naredne građevine nastale spajanjem čoveka sa prirodom.

1. ČAND BAORI, INDIJA

Čand Baori je jedna od najlepših znamenitosti u Radžastanu. Sastoji se od 3.500 stepenica koje povezuju 13 spratova i pružaju se na 3 kilometra (od toga se 30 metara nalazi ispod zemlje). Prvobitna namena ovog projekta je bila pravljenje "prirodnog bunara".

Čand Baori Foto: AP, Čand Baori
Čand Baori Foto: AP, Čand Baori

U Čand Baoriju se sakupljala kišnica koja je u vreme velikih suša služila za navodnjavanje. Takođe, ova građevina je stanovništvo spasavala od velikih vrućina jer je zahvaljujući visokim zidinama, unutar Baorija leti temperatura uvek bila niža nego u gradu.

2. KAPADOKIJA, TURSKA

Kapadokija je drevna građevina koja je pod UNESKO zaštitom. Sastoji se od jedinstvenih geoloških formacija koje se nazivaju i "vilinski dimnjaci". Kulture koje su bile nastanjene u ovoj oblasti su u stenama pravile prebivališta, koja su služila kao skrovišta za hrišćane. Danas je ovo jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija.

3. VARDŽIJA, GRUZIJA

Izgrađen u 12 veku, Vardžija je manastir koji se sastoji iz pećina koje se protežu i do 500 metara u širinu. Manastir koji na prvi pogled izgleda kao da je tu sniman film "Gospodar prstenova"se sastoji iz čak 13 nivoa. Danas mnogi monasi žive u ovom utvrđenju koje je opstalo uprkos jakom zemljotresu iz prošlog veka koji ga je skoro prepolovio na pola.

 Vardžija, Gruzija, Foto: Profimedia
Vardžija, Gruzija, Foto: Profimedia

4. VISEĆI HRAM, KINA

Ovo bukvalno rečeno "čudo od hrama", izgrađeno je pre 1500 godina i to na litici koja je 7 km iznad zemlje. Ovo je jedini hram koji spaja tri kineske religije, budizam, taoizam i konfučijanstvo. Prema legendi, jedan monah po imenu Lia Ran je započeo izgradnju ovog hrama, a naredne generacije su ga godinama nadograđivale. Magazin Tajm ga je 2010. godine uvrstio u najopasniju svetsku građevinu.

 Viseći hramovi, Kina, Foto: Profimedia
Viseći hramovi, Kina, Foto: Profimedia

5. PALATA U LITICI, KOLORADO

Slično poput visećih hramova i ova građevina je smeštena na samoj litici i to na najvećoj litici u Americi. Nalazi se na području Nacionalnog parka Mesa Verde a veruje se da ga je sagradio drevni Pueblo narod. Ovo naselje sadrži 23 prostorije koje su se koristile za razne ceremonije, a građen je u periodu od 1190. do 1260. godine.

 Palata na litici, Kolorado, Foto: Profimedia
Palata na litici, Kolorado, Foto: Profimedia

6. LALIBELA, ETIOPIJA

Lalibela je gradić u Etiopiji u kojem postoji istoimeni lokalitet u kojem je izgrađeno 10 crkava. Veruje se da su u njihovu izgradnju nakon bega iz Jerusalima bili uključeni i vitezi templari.

Profimedia, Lalibela, EtiopijaFoto: Profimedia, Lalibela, Etiopija

Prema legendi, ove crkve je izgradio istoimeni kralj kojeg je stariji brat pokušao da otruje ali su ga anđeli spasli i dali mu zadatak da izgradi građevine. Ovo mesto je jedno od najsvetijih u zemlji.

 Lalibela, Etiopija, Foto: Profimedia
Lalibela, Etiopija, Foto: Profimedia

7. VELIKI BUDA U LEŠANU, KINA

Divovska figura Bude isklesana je u litici planine Emei tokom vladavine dinastije Tang. Prema legendi, izgradnju Bude započeo je kineski monah Haitong koji je verovao da će Buda smiriti nemirne vode reka koje se na tom mestu ukrštaju.

Veliki Buda, Lešan Foto: Profimedia, Veliki Buda, Lešan
Veliki Buda, Lešan Foto: Profimedia, Veliki Buda, Lešan

Navodno je da bi se napravio Buda, toliko kamenja uklonjeno sa stena da su tokovi reka ispod njega promenjeni. Od tada, njihove vode su bile sigurnije za plovidbu.

 Veliki Buda, Lešan, Foto: Profimedia
Veliki Buda, Lešan, Foto: Profimedia

Pročitajte još na portalu Newsweek.rs

Preskupo znanje: Ovo su najneverovatniji napušteni naučni objekti na svetu (FOTO)

Kako za istim stolom ugostiti vegana, onog koji jede bez glutena i gurmana?

Evo zašto spavanje u hladnoj sobi utiče na mršavljenje

Izbeglice mogu biti dobri domaćini: Hotel u Beču koji zapošljava isključivo migrante (FOTO, VIDEO)

Na početku beše reč: Ovo su najstariji jezici koji su i dalje u upotrebi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track