NENADMAŠNI BOMBARDERI: Ovaj novi ruski suhoj mnogi žele
Foto: Profimedia

Analiza američkog lista

NENADMAŠNI BOMBARDERI: Ovaj novi ruski suhoj mnogi žele

Planeta -
Pošto je Rusija uspešno upotrebila svoje nove bombardere Su-34 u vojnoj intervenciji u Siriji, ti avioni bi mogli da postanu značajan ruski izvozni proizvod.

Mnoge zemlje žele da nabave ove avione kako bi naoružale svoje armije, pa je tako Alžir već poručio 12.

Analitičar američkog lista Nešenel interest, Dejv Madžumdar, smatra da je Rusija tokom operacije u Siriji pokazala da je postigla velike tehnološke uspehe od raspada Sovjetskog Saveza.

Drugi potencijalni kupci bi mogli da budu Vijetnam, Irak, Kazahstan, Turkmenistan i Uzbekistan. I afričke države Etiopija, Nigerija i Uganda su raspoložene za kupovinu džetova čija brzina dostiže 1.200 km na sat.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Su-34 će zameniti Su-24. Kao i njegov prethodnik, Su-34 je opremljen sedištima koja su smeštena u jedan niz, ali za razliku od Su-24 on ima veće mogućnosti vazdušne samoodbrane“, naglašava Madžumdar.

On je uveren da će tehničke karakteristike novog ruskog bombardera zainteresovati potencijalne kupce.Madžmudar naglašava da je uz rakete kratkog dometa R-73, Su-34 opremljen raketama dugog dometa tipa „vazduh-vazduh“ R-77.

Analitičar navodi da to znači da avion ima mogućnost vođenja borbenih dejstava bez dodatne podrške. Su-34 je opremljen specijalnim radarima koji su okrenuti unazad kako bi ranije poslali upozorenje o pretnji koja se približava.

"Su-34 je osposobljen za uobičajene sukobe tipa ’vazduh-vazduh’, ali je i udarni borbeni avion. Borbeni radijus aviona je oko 700 milja (oko 1.300 kilometara) bez dosipanja goriva, pri čemu je avion opremljen sistemom za snabdevanje gorivom tokom samog leta“, navodi Madžumar kao jednu od prednosti ruskog aviona.

Analitičar posebno naglašava da su ruski konstruktori predvideli neophodne uslove za komfor posade. Iza sedišta pilota ima dovoljno mesta da bi mogli da stanu uspravno i da se kreću po kabini.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track