Najnovije vesti

(VIDEO) POTRESNA ISPOVEST ČASNE SESTRE: Zavete smo pisale krvlju i bičevale se svake noći...
Foto: AP

Vatikan pokrenuo istragu

(VIDEO) POTRESNA ISPOVEST ČASNE SESTRE: Zavete smo pisale krvlju i bičevale se svake noći...

Planeta
00:00h
Jedna časna sestra je izašla u javnost sa šokantnim informacijama o tome što se događalo iza zatvorenih vrata samostana. Časne sestre su bile prisiljene da pišu zavete vlastitom krvlju, morale su da se bičuju pre spavanja i jedu pokvarenu hranu, izjavila je jedna bivša članica reda Franjevki od Bezgrješnog začeća.

"Probole bismo kožu iglama pre pisanja i bile smo srećne što to možemo učiniti", ispričala je neimenovana časna sestra kako je izgledalo njeno služenje u samostanu 1990-ih godina, a koje je objavio talijanski list Corriere della Sera.

Časna sestra, koja je u to vreme imala samo 17 godina, pokazala je čak i staru razglednicu sq Devicom Marijom, koja je pokrivena smeđe-crvenim slovima, za koje ona tvrdi da su krv.

"Rečeno nam je da će naša veza s Bogom na taj način biti jača i autentičnija."

Printscreen: Korijere dela Sera
Printscreen: Korijere dela Sera

Sestre Franjevke morale su nakon toga uništiti kartice zaveta, ali ova časna sestra je odlučila da zadrži jednu za sebe.

"Napisala sam dvije kartice i jednu sam sačuvala u roditeljskoj kući."

Ona takođe tvrdi da su redovno jele staru hranu, kao jogurt i konzervirano meso kojima je istekao rok trajanja.

"Rekli su nam da to poslušno jedemo i da nam se neće dogoditi ništa loše. Ali to nije bila istina jer sam ja imala ozbiljnih stomačnih problema."

Dodala je da su sestre podsticane da se bičuju svaku noć i to toliko dugo koliko bi im trebalo da izmole pet Zdravomarija, pet Očenaša i pet Slava ocu.

Vatikan je naredio istragu njenih tvrdnji, i već je pripremljen pozamašan dosje koji sadrži svedočanstva još nekoliko časnih sestara, kao i članova reda koji tvrde da su se te stvari događale. Ali vođa reda, velečasni Stefano Maria Maneli, odbacio je sve optužbe. Inače, on je još 1982. godine pokrenuo ovaj red koji ima devet samostana u Italiji i još šest širom sveta, piše Njujork Post.

(Express.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...