APETIT MU DOŠAO GLAVE: Priča francuskog šoumena i špijuna koji je jeo šta je stigao
Foto: Tviter/Simon Wroe

Neverovatan slučaj

APETIT MU DOŠAO GLAVE: Priča francuskog šoumena i špijuna koji je jeo šta je stigao

Planeta -
Retko kad se uđe u istoriju zato što imate zavidan apetit.

Jedan od takvih ljudi bio je izvesni Tarare, francuski šoumen i vojnik, koji je živeo u 18.veku. Od momenta kada se rodio bio je stalno gladan - toliko da su ga roditelji izbacili iz kuće kada je bio tinejdžer jer više nisu mogli da ga izdržavaju. Lutao je ulicama i družio se sa propalicama, lopovima i prostitutkama. Uskoro je i sam postao profesionalni šarlatan koji je gutao sve što mu padne pod ruku.

Francuski general Aleksandar Boarne primetio je izelicu koja se poprilično proslavila u Parizu, i rešio da iskoristi njegovu volju i mogućnost da proguta sve pred sobom - zaposlio ga je kao kurira kome je zadatak bio da proguta poverljiva dokumenta, zatim ih iskopa iz svoje stolice kada dođe do primaoca, i preda mu taj dokument.

Nažalost, doživeo je neuspeh već pri prvom zadatku. Pruska vojska ga je uhvatila, silno se zabavila javno mu se podsmevajući, a zatim su ga poslali u Francusku. Godinama su lekari pokušali da pronađu lek za njegovu proždrljivost tako da je mesecima bio u bolnici. Međutim, izbacili su ga odande kada su posumnjali da je pojeo jedno novorođenče.

Dugo se nije znalo ništa o njemu, a onda se pojavio četiri godine kasnije u Versaju, sa tuberkulozom i teško bolestan. Zamolio je lekara Barona Persija da ga pregleda - bio je strašno slab.

Tarare je lekaru rekao da je pre dve godine progutao zlatnu viljušku, i da sumnja da mu upravo ona izaziva slabost. Međutim, Persi je ustanovio da Tarare boluje od tuberkuloze. Mesec dana se mučio sa stravičnom dijarejom, a onda je umro. Njegovo telo trulilo je neprirodnom brzinom, pa su se lekari plašili da izvrše autopsiju.

Ipak, Tarareov lekar je želeo da zna šta je nesrećnog čoveka gonilo da jede sve pred sobom, ali i da proveri da li je zlatna viljuška i dalje u njemu. Na autopsiji je Persi utvrdio da je Tarareov želudac bio neprirodno veliki. Telo mu je bilo puno gnoja, jetra i žučna kesa uvećane, a stomak mu je bio ogroman i pun rana.

(Dnevno.rs/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track