POSLEDNJI ADUT PROTIV RUSIJE I IRANA: Vojna podrška Saudijcima vodi u krvoproliće biblijskih razmera
Foto: Profimedia

Šta stoji iza akcija Rijada

POSLEDNJI ADUT PROTIV RUSIJE I IRANA: Vojna podrška Saudijcima vodi u krvoproliće biblijskih razmera

Planeta -
Akcije Rijada su deo Bliskoistočne strategije Zapada u cilju podele Sirije i ponovnog crtanja mape Bliskog Istoka

Pogubljenje šiitskog sveštenika Šeika Nimr Bakr al-Nimra u Saudijskoj Arabiji je izazvao nasilje u celom regionu, što potencijalno može da dovede do krvoprolića "biblijskih razmera", upozorava američki politički analitičar Fil Batler.

Batler smatra da se iza scene kriju oni koji imaju koristi od izvršenja smrtne kazne nad al Nimrom usred pokušaja da se reši sirijska kriza.

Odsecanje glave je uzdrmalo šiitsko stanovništvo u regionu, prekinulo preostale veze između Saudijske Arabije i Irana i zakomplikovalo sirijske krizu, kaže Fil Batler koji inaće živi u Nemačkoj.

"Šiitski Iran je glavni regionalni rival sunitske Saudijske Arabije od pada šaha 1970. godine. Izolacija Irana posle revolucije 1979. Je mnogo koristila kući Sauda i onima koji podržavaju saudijske interese u inostranstvu, posebno SAD i Velike Britanije. Za čitaoca kojima je nepoznato, Saudijska Arabija je 90% sunitska, a Iran tako 90% šiitski. Ipak, ova sektaška podela je bila manje isticana nego politička već decenijama, a najnoviji sunitsko-šiitski sukob je rana koju je izazvala zaraza spoljnih interesa”, primećuje Batler u svom nedavno objavljenom članku za Nev Eastern Outlook.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dok su Rusija, Iran i Sirija pozvali međunarodnu zajednicu da udruže napore kako bi se suprotstavili pretnji zloglasne terorističke organizacije Daeš (Islamska Država / ISIL), Saudijska Arabija očigledno dodaje ulje na vatru sektaškog sukoba. Ko ima koristi od daljeg jačanja tenzija u regionu?

Prema Batler, najbolji trag za otkrivanje "ko stoji iza" ove nove kriza dolazi iz meinstrim medijskih izvora SAD. Analitičar navodi sa dozom ironije da su neki od njih "savršeni barometar svega nije istina u međunarodnim odnosima ovih dana."

On skreće pažnju na činjenicu da je Obamina administracija izrazila "žaljenje" zbog činjenice da iznenadna eskalacija tenzija između Rijada i Teherana može biti udarac u borbi protiv Daeš u Siriji i Iraku, kao i pregovorima oko sirijske krize i napora da se donese stabilnost na Bliskom Istoku u celini.

Batler naglašava da, iako zatvaraju oči za saudijsku zloupotrebu ljudskih prava , zapadni izvori prikazuju Iran kao "koren sveg zla."

"Iran je zajedno sa Rusijom vodeći prijatelj sirijskog predsednika Bašara al-Asada, pripadnika manjinske šiitske sekte alavita, a Rijad sirijski građanski rat gleda u sklopu borbe sa Iranom za dominaciju sunitskog islama," piše dobitnik Pulicerove nagrade američki novinar Karen DeJong u svom članku za Vašington Post, a prenosi Batler.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Vašington signalizira da nije u stanju da izleči "stari sektaški sukob", i pokušava da ubedi čitaoce da je situacija na Bliskom istoku "van kontrole" Obame i Vašingtona, iako je prema Batleru, tačno upravo suprotno. "Priča zato ide u smeru da treba dati vojnu podršku Saudijskoj Arabiji ako situacija eskalira, što je sigurno da će se uz pomoć Obame desiti", ističe Batler.

Akcije Rijada su deo Bliskoistočne strategije Zapada u cilju podele Sirije i ponovnog crtanja mape Bliskog Istoka. Saudijska Arabija nije uznemirila Vašington, kao meinstream mediji izveštavaju, umesto toga ona igra direktno u skladu sa onima koji su podsticali sirijski građanski rat.

Da ne bude zabune, Batler smatra da su Vašington i London oni koji su doprineli trenutnom neredu na Bliskom istoku uz pomoć svojih saveznika u Zalivu poput Saudijske Arabije.

"Rezime ove priče je prilično jednostavan za klađenje. Saudijska Arabija je upravo napravio predstavu za neokonzervativce u Vašingtonu i bankare u Londonu ... Svedoci smo poslednjeg pokušaja suprotstavljanja politici Vladimira Putina u regionu, sa ciljem pobede i nove podele Sirije, ili njenog potpunog spaljivanja do pustinje ukupno" ističe ovaj američki analitičar.

(Sputnik international, priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track