NOVI LIDER KATALONIJE: Potrebno početi proces stvaranja nezavisne države
Foto: AP

Španija na rubu cepanja

NOVI LIDER KATALONIJE: Potrebno početi proces stvaranja nezavisne države

Planeta -
Katalonski separatisti postigli su u subotu dogovor o formiranju nove regionalne vlade koja će raditi na sticanju nezavisnosti od Španije, i to nekoliko sati pre isteka roka za formiranje vlade

BARSELONA - Novi lider Katalonije Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) danas je pozvao na otpočinjanje procesa secesije u govoru u katalonskom parlamentu. "Potrebno je da otpočnemo proces radi formiranja nezavisne države u Kataloniji", rekao je on, uoči očekivanog glasanja u katalonskom parlamentu na kojem će biti potvrđen njegov izbor za novog predsednika te regije, prenosi AFP.

Parlament bi danas trebalo da izabere novog predsednika Katalonije nakon što su stranke koje se zalažu za nezavisnost postigle dogovor o formiranju koalicione vlade. Ukoliko ne budu uspeli da izaberu predsednika, slede novi izbori. Antikapitalistička partija CUP i alijansa "Zajedno za da" će, kako se očekuje, za regionalnog predsednika izabrati Karlesa Pudžemona, sadašnjeg gradonačelnika Herone, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukoliko novi kandidat za predsednika ne bude izabran do 11. januara, automatski bi bili sazvani novi izbori u tom bogatom severoistočnom španskom regionu od 7,5 miliona stanovnika. Između krajnje levičarske separatističke partije i secesionističke alijanse na čelu sa Arturom Masom, koje su zajedno osvojile većinu na izborima u septembru, došlo je do razilaženja u vezi sa tim da li Mas može da ostane katalonski predsednik posle izbora, zbog čega Katalonija tri meseca nije imala oformljenu vladu.

Foto: AP
Foto: AP

Katalonski separatisti postigli su u subotu dogovor o formiranju nove regionalne vlade koja će raditi na sticanju nezavisnosti od Španije, i to nekoliko sati pre isteka roka za formiranje vlade. Mas, koji je na vlasti bio od 2010. godine i predvodi alijansu "Zajedno za da" koja je osvojila 62 od 135 poslaničkih mesta, juče se povukao u korist Pudžemont kako bi izbegao nove izbore. Masova alijansa nije mogla da se usaglasi sa CUP o formiranju nove vlade jer je, uprkos intenzivnom pregovorima koji su trajali više od tri meseca, ta mala partija, kojoj je pripalo 10 poslaničkih mesta, odbila da Masu pruži potrebnu podršku da i dalje bude na čelu Katalonije.

CUP je protiv mera štednje za koje se Mas zalaže i korupcioniških skandala sa kojima je njegova stranka povezana. "Ne znam da li oni shvataju koliko veliku grešku prave", rekao je Mas pre nekoliko dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track