IRAN ZAROBIO AMERIČKE MORNARE: Nećemo ih pustiti, to su spekulacije
Foto: Profimedia

Incident u zalivu

IRAN ZAROBIO AMERIČKE MORNARE: Nećemo ih pustiti, to su spekulacije

Planeta -
Američki nosač aviona postupio je provokativno i neprofesionalno nakon što je iranska Revolucionarna garda zaplenila dva broda SAD, saopštile su iranske vlasti.

Nosač "Hari Truman", trenutno u vodama Persijskog zaliva, izvodio je neprikladne manevre, rekao je iranski komandant mornarice.

Admiral Ali Fadavi, lider islamske revolucionarne garde, govorio je o ovom incidentu i na državnoj televiziji. On je odbacio tvrdnje da će 10 američkih mornara biti uskoro pušteni i rekao je da su to spekulacije.

Oni će biti ispitani i "Iran će delovati adekvatno" ukoliko se zaključi da su brodovi ušli u iranske vode ne slučajno već u cilju špijuniranja, rekao je.

Teheran je zatražio od SAD izvinjenje nakon što su iranske vlasti zadržale američke mornare i njihove brodove zbog povrede teritorijalnih voda Irana. "Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif je u kontaktu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem", rekao je Ali Fadavi.

Iranske vlasti su zadržale deset pripadnika američke mornarice i njihova dva mala broda koja su skrenula u iranske vode zbog mehaničkih problema. Američki zvaničnici su saopštili da im je Teheran izneo uveravanja da će posada i brodovi biti brzo i bezbedno vraćeni u SAD. Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, a očekuje se da će jutros biti prebačeni na američki brod u tom regionu.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da su se brodovi kretali između Kuvajta i Bahreina kada su SAD izgubile kontakt sa njima. Do ovog incidenta je došlo u trenutku kada su pojačane tenzije između Vašingtona i Teherana.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track