POSLE OGRANIČENJA NUKLEARNOG PROGRAMA: Danas se Iranu ukidaju sankcije
Foto: AP

Raduju se

POSLE OGRANIČENJA NUKLEARNOG PROGRAMA: Danas se Iranu ukidaju sankcije

Planeta -
Iranu će danas biti ukinute sankcije, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif, uoči sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Beču.

"Danas je dobar dan za iranski narod i sankcije će biti ukinute", rekao je Zarif u Beču i dodao da je današnji dan dobar i za region i za svet.

Iranska državna agencija Irna javila je da će Zarif učestvovati na ceremoniji na kojoj će biti zvanično objavljeno postizanje dogovora. Očekuje se da će ceremonija biti danas, mada iranski mediji nisu isključili mogućnost da bi ona mogla biti održana i sutra.

Keri je juče bio u Londonu, a danas treba da dodje u Beč, gde će imati konsultacije sa Zarifom i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Nuklearni stručnjaci su 14. januara uklonili jezgro iranskog postrojenja Arak, jedinog sa reaktorom s teškom vodom, u okviru sporazuma koji je Teheran postigao sa svetskim silama.

Sporazum o nuklearnom programu Irana predviđa da reaktor Arak ne proizvodi plutonijum za nuklearno oružje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track