ISPOVEST AMERIKANKE: Kada su me okružili napadači u Kelnu, Sirijci su me spasli
Foto: AP

Ima dobrih ljudi

ISPOVEST AMERIKANKE: Kada su me okružili napadači u Kelnu, Sirijci su me spasli

Planeta -
Amerikanka Kejtlin Dankan kaže da ju je od seksualnih napada u Kelnu za Novu godinu spasila grupa sirijskih izbeglica.

Studentkinja neurologije iz Sijetla ispričala je šta je doživela u novogodišnjoj noći u Kelnu, preneo je Independent. Opisala je kako joj je neki muškarac ukrao šešir, dok ju je drugi zgrabio pretražujući njene džepove, a treći je pokušavao da joj poljubi lice i vrat.

27-godišnjakinja je uspela da pobegne i pokušala da se obrati policiji, ali oni su bili previše zauzeti u pokušaju da raščiste trg, pa je tako nesretna devojka ponovno upala u gužvu, gde ju je dohvatila druga grupa muškaraca koji su je hvatali i vukli za kosu.

"Zauzela sam nekakav odbrambeni stav, udarala sam ih i gurala od sebe dok nisam uspela da pobegnem. Bila sam jako uplašena, rekla je.

Srećom, tada je naišla grupa sirijskih izbeglica i ponudila joj pomoć. Formirali su kordon kako bi Kejtlin uspela da se odmakne od gužve. Pozajmili su joj telefon da može da pozove dečka. Međutim, kako u panici nije mogla da se seti njegovog broja, pomogli su joj da ga nađe. Kad se par napokon našao na železničkoj stanici, Kejtlin je zaplakala jer joj je laknulo.

U grupi koja joj je ponudila pomoć bio je i Hešam Ahmad Muhamed, 32-godišnji učitelj u osnovnoj školi, koji je pobegao iz Alepa i na trgu slavio Novu godinu s prijateljima iz Sirije, koji su takođe nedavno stigli u Nemačku. Novinarima „Njujork tajmsa“ rekao je kako je takođe bio vrlo uplašen jer su oni koji su napadali žene izgledali kao da su zbog alkohola ili droge sišli s uma.

"Stalno slušamo grozne stvari o svim izbeglicama, kažu da su svi loši i da moraju da se vrate svojim kućama“, kaže Hešam. "Kad gledam vesti, jako sam tužan. Znam da postoje loši muškarci i loši ljudi uopšte. Ali o dobrim ljudima niko ne govori", dodao je.

Kejtlin Dankan kaže da su ona i Hešam Muhamed sada prijatelji i da su ostali u kontaktu. Policija navodi da je bilo izbeglica među onih 1.000 pijanih muškaraca koji su uglavnom bili arapskog ili severnoafričkog porekla.

Neredi u novogodišnjoj noći prouzrokovali su talas antiizbegličkih protesta i osvetničkih napada na izbeglice širom Nemačke. Ankete pokazuju kako se podrška prihvatu izbeglica nakon napada smanjila, a Angela Merkel je rekla kako će nova pravila omogućiti bržu deportaciju onih koji su se ogrešili o zakon. U novogodišnjoj noći, policiji se obratila 751 osoba, od njih je 676 uputilo tužbe, od čega je 347 bilo u vezi sa nekim seksualnim prekršajem.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track