POTRESNA ISPOVEST DEČAKA (12): Rekli su mi da odem kući i ubijem mamu i tatu!
Foto: Printscreen/YouTube

U kandžama Islamske države

POTRESNA ISPOVEST DEČAKA (12): Rekli su mi da odem kući i ubijem mamu i tatu!

Planeta -
U kojoj meri ISIS ispira mozak deci u tzv. kalifatu, otkrio je mladi Nasir koji je uspeo da pobegne iz kandži džihadista a koji je izjavio da su mu komandanti rekli da mora da ubije svoje roditelje.

Nasir (12) je ispričao da je bio jedan od nekoliko desetina dece koje u Al-Raki treniraju da budu bombaši samoubice. Nakon što bi ih oteli, deci vojnicima, od kojih neki imaju svega pet godina, bilo bi rečeno da ih komandanti ISIS vole više od njihovih roditelja.

"Najstrašnije nam je bilo kad bi počeli vazdušni napadi. Sve bi nas poveli da se sakrijemo u podzemne tunele. Rekli bi nam da Amerikanci, nevernici, pokušavaju da nas ubiju, ali da nas oni, ratnici, vole. Kažu nam tada i da će se oni bolje brinuti za nas od naših roditelja", tvrdi Nasir.

"Kad bi nas trenirali, rekli bi nam da su naši roditelji nevernici i da je naš prvi posao da se vratimo kući i ubijemo ih."

Ovaj dečak se inače pojavio i u jednom od ISIS propagandnih video snimaka, a kaže da je čak i najmlađim dečacima u grupi bilo zabranjeno plakanje dok bi imali obuku za buduće bombaše samouboice.

Srećom, Nasir je uspeo da pobegne od ISIS kontrole i da pronađe put do izbegličkog kampa u kojem se povezao sa svojom porodicom.

"Video sam opet svoju majku, imao sam osećaj da se vraćam u život."

Nasirov beg je otkriven istovremeno kad je jedan ISISv militant (20), Ali Sakur al-Kasem, javno pogubio svoju majku, optuživši je za otpadništvo - što je česta optužba u Islamskoj državi.

(Independent/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track