BLAM NEMAČKE AVIJACIJE: Poslali vojne avione u Siriju, ali ne mogu da lete noću zbog jednog propusta
Foto: Reuters Dec 2015

Mrak

BLAM NEMAČKE AVIJACIJE: Poslali vojne avione u Siriju, ali ne mogu da lete noću zbog jednog propusta

Planeta -
Nemačka je 6 borbenih aviona poslala u antiterorističku misiju u Siriju, međutim, neće moći da sprovode noćne letove zbog prejakog svetla u kokpitu.

Svetlo je toliko jako da praktično oslepi pilote koji samim tim nisu u mogućnosti da lete, prenosi nemački list Bild. Avioni su opremljeni naprednim infracrvenim nadzornim sistemom visoke rezolucije koji bi trebalo da funkcioniše u svim vremenskim uslovima, u bilo koje doba dana.

Nemački avioni odleteli su u Siriju kako bi se pridružili koaliciji predvođenoj SAD kao odgovor na teroristički napad u Parizu novembra prošle godine.

"Postoji manji tehnički problem koj ima veze sa osvetljenjem kokpita", potvrdio je portparol ministra odbrane rekavši da će problem biti rešen u naredne dve nedelje. Dodao je i da nije bilo potrebe da nemački avioni lete noću u Siriji.

Međutim, ovo nije prvi put da je nemačka vojska priznala da radi sa faličnom ili zastarelom opremom. Puške G36 im nisu radile na visokim temperaturama, a i nekoliko helikoptrea uopšte nije bilo u voznom stanju.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track