(VIDEO) NJEMU JE TEGLA POLUPUNA: Putin u rekordnom padu ruske rublje vidi nove mogućnosti
Foto: Reuters

Optimista

(VIDEO) NJEMU JE TEGLA POLUPUNA: Putin u rekordnom padu ruske rublje vidi nove mogućnosti

Planeta -
Predsednik Rusije na forumu "Podrška Rusije" izjavio je da je ruski biznis izdržao ekonomsku krizu.

"Dve poslednje godine su bile prilično teške za ekonomiju, objektivne poteškoće dotakle su praktično sve njene sektore, ali treba navesti da je biznis u celini izdržao, uključujući i mali", uveren je Vladimir Putin i dodaje da pad rublje i kursna razlika treba da se iskoriste, jer se "otvaraju nove mogućnosti za biznis".

Baš neposredno pre njegovog govora objavljeno je da je rublja pala na rekordno nizak nivo prema dolaru zbog novog sunovrata cena nafte - kurs rublje na Moskovskoj berzi danas je iznad 80,1 rubalja za dolar prvi put od decembra 2014. godine, kada je došlo do oštrog pada ruske valute, prenosi agencija AP.

Ruska privreda i budžetski prihodi teško su pogođeni padom cena nafte, koje su u proteklim nedeljama dotakle 12-godišnji minimum. Međunarodni monetarni fond (MMF) je juče prognozirao da će privreda Rusije ove godine pasti za 1,0 odsto, posle pada od 3,7 odsto iz 2015. godine, da bi se tek 2017. godine vratila na staze pozitivnog privrednog rasta od 1,0 odsto.

Međutim, Putin kaže da mali i srednji biznis treba da budu okosnica razvoja ruske ekonomije.

"Sada smo govorili sa vašim kolegama - čak se otvaraju neke dodatne mogućnosti, imajući u vidu kursnu razliku i neke mogućnosti na tržištima", dodao je predsednik Rusije.

(Rs.sputniknews/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track