FAJNENŠEL TAJMS: Putin tražio od Asada da podnese ostavku KREMLJ: To se nije dogodilo
Foto: Fonet

Rusija protiv Asada?

FAJNENŠEL TAJMS: Putin tražio od Asada da podnese ostavku KREMLJ: To se nije dogodilo

Planeta -
Ruski general otputovao je u Damask i Asadu odneo predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da siđe sa vlasti, što je on besno odbio, piše britanski list.
Poruku je navodno preneo general Igor Sergun (Foto: Printscreen YouTube)
Poruku je navodno preneo general Igor Sergun (Foto: Printscreen YouTube)

Trećeg januara, nedelju dana pre svoje smrti, direktor ruske vojnoobaveštajne službe GRU i bivši sovjetski operativac u Siriji general Igor Serguni, nosio je Bašaru al Asadu poruku od Vladimira Putina, tvrdi FT.

Kremlj, najsnažniji saveznik Asada u svetu, verovao je da je Asadu došlo vreme da se skloni sa vlasti, što je on besno odbio, piše FT pozivajući se na dvojicu neimenovanih visokih zapadnih obaveštajaca. List navodi da izh je Ministarstvo inostranih poslova Rusije uputilo za komentar za Ministarstvo odbrane, koje nije želelo da odgovori.

Međutim, Kremlj je danas odbacio te tvrdnje.

"To se nije dogodilo", rekao je agenciji Tas s portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pošto je smeli ruski poduhvat u Damasku propao, Asad je još više učvrstio svoje pozicije, dok nade u diplomatsko rešenje za građanski rat izgleda da ponovo slabe", ocenjuje britanski dnevnik.

Vesti o tajnom predlogu poslatom po Sergunu o "koreografskom prenosu vlasti" kojim bi se održao alavitski režim, ali bi se i otvorila vrata istinskim pregovorima sa umerenim pobunjenicima, probudile su optimizam među zapadnim obaveštajnim službama krajem 2015, dodaje se u tekstu.

Zvaničnici UN su, međutim, prošle nedelje izrazili sumnju da će pregovori između zaraćenih frakcija koji su planirani za 25. januar u Ženevi uopšte biti održani, a kamoli da će dovesti do značajnijeg diplomatskog pomaka, zaključuje londonski dnevnik.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track