(VIDEO) DŽORDŽ FRIDMAN: Putin ima još dve godine da sačuva Rusiju od raspada
Foto: Profimedia

Crna prognoza

(VIDEO) DŽORDŽ FRIDMAN: Putin ima još dve godine da sačuva Rusiju od raspada

Planeta -
Ekonomski problemi će učiniti da će Rusija za dve godine početi da se raspada, slično kako se raspao i Sovjetski Savez 1991. godine, tvrdi američki i osnivač agencije Stratfor Džordž Fridman

Američki geopolitički ekspert Džordž Fridman kaže da sve niže cene sirove nafte još više ugružavaju "ionako rastegnut” budžet ruske vlade. On tvrdi da će ekonomski problemi učiniti da će Rusija za dve godine početi da se raspada, slično kako se raspao i Sovjetski Savez 1991. godine.

U intervjuu za portal Mauldin economics Fridman je naveo da je ključ njegove prognoze nedavna odluka Moskve da suspenduje kredite za pomoć inostranim partnerima, koji su jedan od glavnih Putinovih alata za održavanje utiska ruske moći širom sveta. To može ugroziti ruski uticaj a po Fridmanu, bivši klijenti Rusije se za pomoć mogu okrenuti prema SAD.

Osim toga, ovaj potez je nemoguće sakriti od ruske javnosti. Putin je naporno radio da očuva nacionalni duh, na primer, intervenišući u Siriji. Činjenica da je dopustio da javnost vidi ovu slabost ukazuje da je situacija za budžet zaista teška.

Ruske vlasti su odavno rekle da je cena sirove nafte od 70 dolara po barelu crvena linija. Ali, cena nafte je sada manja od polovine tog iznosa i bez znaka da će se skoro povećati. Rusija sada radi duboko u crvenom.

Fridman veruje da će Rusija biti sve agresivnija u naredne dve godine, jer će Putin pokušavati da odvrati pažnju javnosti od problema domaće privrede. On je siguran da to neće uspeti a da je sada Putin još opasniji nego ikada.

Kako bi Rusija izgledala bez Putina? Fridman kaže da bi bilo malo promena, jer Putin ne vodi vladu sam. Po njemu, on je jednostavno vidljivo lice bezbednosne službe FSB koja zaista upravlja Rusijom. Ako se Putinu nešto desi, drugi FSB službenik će preuzeti kontrolu.

http://www.youtube.com/watch?v=M_cPG4sPKdc

(Bloomberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track