SIRIJSKA OPOZICIJA: Vlada i Rusija će biti odgovorni ako propadnu mirovni pregovori
Foto: Reuters

Opstrukcija

SIRIJSKA OPOZICIJA: Vlada i Rusija će biti odgovorni ako propadnu mirovni pregovori

Planeta -
Sirijske opozicione organizacije saopštile su danas da je "nemoguće" početi mirovne pregovore s vladom bez primene rezolucije UN koja se odnosi na humanitarna pitanja, i osudile, kako su navele, "zahteve" koje Rusija nameće opozicionom pregovaračkom timu.

U saopštenju koje je potpisalo 45 opozicionih i pobunjeničkih organizacija, navodi se da će te grupe, iako podržavaju politički napredak, smatrati sirijsku vladu i podršku Rusije odgovornim za eventualan neuspeh u mirovnim regovorima zbog njihovih "konstantnih zločina".

UN su ranije saopštile da će mirovni pregovori sirijskih vlasti i opozicije, koji je trebalo da počnu u ponedeljak u Ženevi, biti odloženi nekoliko dana.

Opozicione organizacije optužile su Rusiju da opstruira pregovore pokušavajući da nametne uslove pod kojima opozicione grupe mogu da učestvuju.

U saopštenju se poziva na primenu rezolucije Saveta bezbednosti UN koja traži da dve strane neodložno omoguće humanitarnim agencijama neometan pristup širom Sirije, posebno u oblastima koje su pod opsadom, kao i da obustave napade na civile.

"Smatramo da je ispunjenje ovih odredbi osnovno ljudsko pravo i bez toga nije moguće početi pregovarački proces", navodi se u saopštenju sirijskih opozicionih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track