MAJKA DŽIHADI DŽEKA BRANI SINA: Nije on terorista, on je humanitarac
Foto: Printscreen Facebook

Prvi beli Britanac otišao u džihadiste

MAJKA DŽIHADI DŽEKA BRANI SINA: Nije on terorista, on je humanitarac

Planeta -
Majka mladog britanca nazvanog "Džihadi Džek" kaže da je tvrdnja da je njen sin terorista "apsolutno smešna" i da je putovao u Siriju da pomogne izbeglicama.

Džek Lets (20) napustio je svoj dom pre više od godinu dana i otputovao u ratom razoreni region Sirije. Mediji su nedavno objavili da je on postao prvi "beli muški Britanac koji se pridružio džihadističkoj grupi" a da je oženjen ženom iz Faludže i da možda ima dete.

Prijatelji i porodica ljutito odbacuju te tvrdnje i optužuju "desničare" za pritiske na novinare da šire dezinformacije o njemu.

Njegova majka, Sali, kaže da je razgovarala sa sinom u nedelju: "On nije član ISIS, on vrlo verovatno nije ni prvi belac koji je tamo otišao. On nema sina i nije poznat kao Ebu Muhamed ", tvrdi ona za Standard. "Razgovarali smo sa njim juče i on je rekao da nikada nije imao oružje u svom životu. Otišao je tamo iz humanitarnih razloga i da bi pomogao deci u sirijskim izbegličkim kampovima", kaže Sali i medijske tvrdnje ocenjuje kao šokantne i smešne.

Before swimming , was lovely

Posted by Jack Ibrahim Letts on Thursday, May 21, 2015

"Nekako je trebalo da on ispadne globalni džihadista? To je apsolutno smešno", tvrdi majka.Ona je dodala da je policija vršila istragu više od godinu dana, ali nije pronašla dokaze da je uradio nešto loše.Opisujući ga kao "ljubaznog, šaljivog i nežnog", Džon i Sali Lets kažu da se osjeća "izdanim" zbog medijskih objava o njihovom sinu.

"Stvari koje su pisali o njemu su potpuno lažne", rekli su za Oksford mejl.U fotografijama na Fejsbuku Lets se može videti kako pozira sa jednim podignutom kažiprstom ispred onoga što je rekao da je Tabka Dam u Siriji, područje pod kontrolom ISIS.

Lets dolazi iz sekularne srednje klase a njegova majka je književni urednik dok je njegov otac poljoprivrednik.

Ipak, njegov prijatelj je ispričao za Mejlonlajn da oseća kako je Džek iskorišćen od strane džihadista.

"Niko ne želi da se bori za ISIS osim ako mu je ispran mozak. To je zaista alarmantna kako se puno promenio. Uvek je bio ateista, prilično liberalan, tipično dete srednje klase. U školi je bio klovn odelenja ali to nije trajalo dugo, jer je i dalje bio pametan i imao dobre ocene", ispričao je prijatelj.

(Indipendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja