RUSKI NAUČNICI UPOZORAVAJU: Problemi iz svemira dovešće do Trećeg svetskog rata
Foto: Profimedia

RUSKI NAUČNICI UPOZORAVAJU: Problemi iz svemira dovešće do Trećeg svetskog rata

Planeta -
Svemirske agencije u SAD-u i Rusiji prate na hiljade komada svemirskog otpada većeg od 10 centimetara, ali isto tako procenjuju da bi u orbiti moglo biti i na milijarde još manjih komada otpada.

Sve veći problem gomilanja otpada u Zemljinoj orbiti mogao bi da isprovocira oružani sukob, a razlog tome bio bi pogrešno interpretiranje mogućih oštećenja na vojnim satelitima. Naime, šteta nastala od sudara s otpadom, mogla bi da se pogrešno protumači i kao napad, upozoravaju ruski naučnici.

Istraživači s Ruske akademije nauka u Moskvi ističu da svemirski otpad ima "posebnu političku opasnost", jer je teško odrediti da li je satelit koji normalno radi i obavlja svoju funkciju u orbiti, pogođen fragmentom otpada ili je možda reč o napadu druge države na njega.

Svemirske agencije u SAD-u i Rusiji prate na hiljade komada svemirskog otpada veće od 10 centimetara, ali isto tako procenjuju da bi u orbiti moglo biti i na milijarde još manjih komada otpada.

Čak i najmanji komad svemirskog otpada može prouzrokovati štetu na svemirskoj letelici, prilikom sudara pri kombinovanim brzinama od više od 56.000 kilometara na sat, prenosi Guardian.

Sve to moglo bi da izazove politički ili čak oružani konflikt između zemalja koje imaju svoje satelite, pogotovo vojnu tehnologiju, u Zemljinoj orbiti, smatra ruski astrofizičar Vitalij Aduškin, čiju je studiju objavio naučni žurnal Acta Astronautica.

"Vlasnik oštećenog ili uništenog satelita teško može u kratkom vremenu da otkrije pravi uzrok nesreće", kaže Aduškin.

Upozorenje dolazi nakon što je ruski satelit Blits oštećen tokom sudara s otpadom koji je nastao nakon što je Kina oborila svoj stari satelit za praćenje atmosferskih prilika 2007. godine. Spomenuti ruski satelit oštećen je 2013. godine.

Uništenje tog ruskog satelita, zagadilo je Zemljinu orbitu s dodatnih 3.000 komada otpada. Aduškin upozorava da ako se nešto ne učini da se otpad iz Zemljine orbite očisti, taj prostor će vremenom postati sve ispunjeniji, sve manjim i manjim fragmentima otpada.

Samo 2014. godine Međunarodna svemirska stanica je morala preventivno da manevriše u orbiti čak pet puta kako bi se izbegao sudar sa otpadom u orbiti, govore podaci ruske svemirske agencije.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track