AMERIKANCI OPTUŽUJU: Putin je korumpiran
Foto: Reuters

BBC prenosi

AMERIKANCI OPTUŽUJU: Putin je korumpiran

Planeta -
Predstavnici Ministarstva finansija SAD rekli su za BBC da je ruski predsednik Vladimir Putin korumpiran i da američke vlasti znaju za to "mnogo godina".

Putinov portparol je to demantovao, rekavši da "nije potreban odgovor ni na jedno od ovih pitanja, jer su ona čista fikcija", naveo je BBC.

"Videli smo kako omogućava bogaćenje svojih prijatelja, bliskih saradnika i kako marginalizuje one koje on ne vidi kao prijatelje, kako koristi državna sredstva.

Bilo da je reč o ruskom energetskom bogatstvu, ili o drugim državnim ugovorima, upravlja onima kojima veruje da će mu služiti, a isključuje one za koje to ne misli. Za mene, to je slika korupcije", rekao je za emisiju "Panorama" Adam Zubin, koji nadgleda sprovođenje sankcija američkog Ministarstva finansija prema Rusiji.

Zubin nije komentarisao izveštaj CIA iz 2007. godine da Putinovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara, ali je rekao da Putinu tajno "gomila" bogatstvo. "On navodi da dobija godišnju platu od oko 110.000 dolara. To nije tačan iznos jer Putin ima dugogodišnju praksu skrivanja stvarnog bogatstva", naveo je on. Američki zvaničnici već su uveli niz sankcija Putinovim saradnicima, a one su kasnije uključile sve veći broj ljudi i organizacija.

Kremlj je i ranije negirao ovakve navode, a ovo je samo još jedna od afera u koje je u poslednje vreme upleten ruski predsednik. Prošle nedelje britanski zvaničnici su optužili Putina da je "vrlo verovatno odobrio" ubistvo bivšeg špijuna Aleksandra Litvinjenka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track