POŠAST STIGLA U EVROPU: Zika virus se pojavio u Danskoj, jedan čovek oboleo!
Foto: AP

Novo zlo

POŠAST STIGLA U EVROPU: Zika virus se pojavio u Danskoj, jedan čovek oboleo!

Planeta -
Jedna osoba u Danskoj pozitivna je na virus zika, koji je već zahvatio obe Amerike.

Danski mediji javili su danas da su rezultati analize pokazali da je jedna osoba pozitivna na virus Zika u toj zemlji. Zdravstveni zvaničnici Arhusa, drugog po veličini grada u Danskoj, saopštili su da je u pitanju državljanin Danske koji je putovao u Južnu i Centralnu Ameriku, javila je danska tv stanica DR, a preneo Rojters.

Virus zika, koji prenose komarci, izaziva oštećenja mozga kod fetusa, koja po rođenju rezultiraju mikrocefalijom, neurološkom bolešću zbog koje lobanja prerano srasta, zbog čega je glavica nenormalno mala, pa mozak nema mesta da se razvije.

Prisustvo zike pronađeno je u ljudskoj spermi, ali nema dokaza da se širi kontaktom.

Zasad nema leka protiv ovog virusa. Prvi simptomi su groznica, osip i svrab, bol i konjuktivitis. Većina obolelih je kratko bolovala, oko nedelju dana, međutim posledica može da bude i smrt.

Zbog brzog širenja virusa zika, Brazil je u šest oblasti proglasio vanredno stanje. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je upozorila da bi opasni virus Zika mogao da se proširi u brojnim zemljama i da će najverovatnije doći do širenja virusa u svim zemljama Južne i Severne Amerike, osim Kanade i Čilea.

Do sada se virus Zika pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravstva pojedinih zemalja su savetovala da se trudnoće, po mogućnosti, za sada odlože. Skoro 80 odsto zaraženih ljudi i ne zna da u sebi nose virus, sve dok se ne pojave simptomi.

(Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track