Najnovije vesti

TONI BLER UPOZORAVA: Škotska će se otcepiti ako Britanija napusti EU
Foto: Reuters

Drugi referendum

TONI BLER UPOZORAVA: Škotska će se otcepiti ako Britanija napusti EU

Planeta
06:08h
Bivši britanski premijer je za francuski Radio Evropa jedan rekao da je veoma zabrinut zbog predstojećeg referenduma o izlasku Velike Britanije iz Unije.

"Ukoliko Ujedinjeno kraljevstvo napusti Evropu, Škotska će glasati da napusti Ujedinjeno kraljevstvo", smatra Bler, prenosi Raša tudej.

On je dodao da EU pruža "strateške i ekonomske" koristi i da služi kao "tampon" za nestabilna tržista kao što su, kako je rekao, indijsko i kinesko tržište.

Bler je izrazio nadu da će aktuelni britanski premijer Dejvid Kameron obezbediti podršku zahtevima za reformu odnosa sa EU, kao i da će glasačko telo u Ujedinjenom kraljevstvu izabrati da ostane u Uniji. On je, takođe, ocenio da su pregovori o odnosu Velike Britanije sa EU "prilika za Evropu da sprovede neophodne reforme".

Nikola Sterdžon: Drugi referendum o nezavisnosti nezaustavljiv (Foto: Reuters)
Nikola Sterdžon: Drugi referendum o nezavisnosti nezaustavljiv (Foto: Reuters)

Lider Škotske nacionalne stranke Nikola Sterdžon ranije je najavila da će njena partija tražiti da se održi drugi referendum ukoliko Velika Britanija odluči da napusti Uniju. Prošle godine, ona je poručila da je drugi referendum "nezaustavljiv".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...