POVRĆE POSVAĐALO SLOVENCE I HRVATE: Slovenija prisvojila Varaždinsko zelje, a veze s Varaždinom nema
Foto: Shutterstock

Prepucavanje

POVRĆE POSVAĐALO SLOVENCE I HRVATE: Slovenija prisvojila Varaždinsko zelje, a veze s Varaždinom nema

Planeta -
Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir uputila je povereniku za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije Vajtenisu Andriukaitisu, pitanje u vezi sa prigovorom Republike Slovenije na zahtev Hrvatske za registraciju naziva hrvatskog autohtonog proizvoda "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti.

Petir je Komisiji iznela jasne argumente koji upućuju da je "Varaždinsko zelje" hrvatsko. Navela je da je "Varaždinsko zelje" povrtna kultura dobijena od autohtone čuvane sorte "Varaždinski kupus" koja se tradicionalno proizvodi unutar područja grada Varaždina u Hrvatskoj.

Sorta je poznata iz vremena sredine prošlog veka, registrovana je 1994. godine na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, od 21. jula 2011. godine priznata je i kao čuvana sorta na Sortnoj listi RH i postaje deo Sortne liste EU-a pristupanjem Hrvatske Uniji. Međutim, Republika Slovenija upisala je 23. aprila 2012. godine na svoju sortnu listu nove sorte kupusa pod nazivima "Varaždinski 2" i "Varaždinski 3".

U odgovoru na postavljeno pitanje zastupnice Marijane Petir, poverenik je utvrdio da je hrvatska sorta "Varaždinski kupus" registrovana u Zajedničkom katalogu sorti povrtnih vrsta kao čuvana sorta i da kancelarija Zajednice za biljne sorte koja je odgovorna za upravljanje oplemenjivačkih prava na biljnu sortu Zajednice može dati savet o primerenosti naziva sorti koje predloži država članica.

S obzirom da konačnu odluku o nazivu sorte donosi nadležno telo države članice, Komisija će raspraviti o tom pitanju sa slovenačkim i hrvatskim nadležnim telima.Inače, kancelarija EU za zaštitu novih sorti ima stav da slovenački nazivi "Varaždinsko 2" i "Varaždinsko 3" nisu primereni nazivi, jer upućuju na vezu sa geografskim područjem sa kojim nemaju veze pa na taj način zbunjuju potrošače.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track