PAO HAKER SA KOSOVA: Albanac slao podatke američkih vojnika Islamskoj državi!
Foto: Profimedia

Očekuje ga suđenje

PAO HAKER SA KOSOVA: Albanac slao podatke američkih vojnika Islamskoj državi!

Planeta -
Albanac s Kosova Ardit Ferizi (20), optužen za hakovanje ličnih podataka više od 1.000 američkih funkcionera i slanje tih podataka Islamskoj državi u Siriji, pojavio se danas pred američkim saveznim sudom u Virdžiniji.

Ovo je njegovo prvo zvanično pojavljivanje u SAD od kada je izručen iz Malezije, gde je uhapšen prošle godine, u oktobru, po američkoj poternici.

Ferizi, za koga se veruje da je lider grupe hakera sa Kosova, provalio je u kompjuerski server jedne onlajn prodavnice i ukrao lične podatke 1.351 pripadnika američkog vojnog osoblja, navedeno je u optužnim dokumentima, prenosi Rojters.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Ferizi taj spisak prosledio članovima Islamske države, uključujući britanskog hakera Junaida Huseina, koji je dao link za spisak u komentaru na tviteru 11. avgusta u kome je stajalo: "Novo: Hakerska divizija Islamske države hakovala vojsku i vladu SAD".

Ferizijeve poruke na tviteru drugim tviter nalozima povezanim sa IS pokazuju da je on takozvanoj Islamskoj državi nudio i da im uradi kompjuterski program koji bi im omogućio da postavljaju propagandu "koja neće moći da se obriše", navedeno je u sudskim spisima.

Jedan američki funkcioner je rekao da je Ferizi "prvi slučaj te vrste" kada je njegovo hapšenje objavljeno prošle godina, ali on je jedan od najmanje 79 pojedinaca koje su američki tužioci optužili za krivična dela vezana za IS u protekle dve godine, navodi Rojters.

Ferizi će se sledeći put pojaviti pred sudom u petak, a za tu priliku imenovan je prevodilac za albanski.Ukoliko bude osuđen, maksimalna kazna bi mogla biti 35 godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track