DŽIHADISTI NAPALI PREDSEDNIKA JEMENA: Auto-bomba stavljena ispred predsedničke rezidencije
Foto: AP 10 Nov 2015

Novi incident

DŽIHADISTI NAPALI PREDSEDNIKA JEMENA: Auto-bomba stavljena ispred predsedničke rezidencije

Planeta -
Islamska država preuzela je odgovornost za napad automobilom-bombom na vojni kontrolni punkt ispred rezidencije predsednika Jemena Abd-Rabua Mansura Rabu Hadija, u kojem je poginulo sedam vojnika.

U saopštenju objavljenom na internetu, džihadisti su saopštili da je napad izvršio bombaš-samoubica pod imenom Abu Hanifa al-Holandi, što ukazuje na to da je reč o Holanđaninu, preneo je Rojters.

IS navodi da je u tom napadu ubijeno desetak pripadnika obezbeđenja rezidencije, kao i da je povređeno njih dvadesetak. Zasad nije moguće potvrditi autentičnost tog saopštenja niti identitet napadača, navodi britanska agencija.

Napad je bio usmeren na konvoj koji je ulazio u kompleks predsedničke rezidencije u gradu Adenu na jugu Jemena i u kojem se nalazio gradonačelnik Adena Aidarus al-Zubaidi.

Al-Zubaidi je prošao bez povreda, preneo je Rojters. U napadu je ranjeno deset pripadnika predsedničke garde. To je najnoviji u nizu napada ekstremista na ciljeve vlade i bezbednosnih službi.

Predsednik Hadi je stacioniran u Adenu, drugom po veličini gradu u Jemenu, nakon što su pobunjenici Huti i snage lojalne bivšem jemenskom predsedniku zauzeli prestonicu Sanu. U tom konfliktu, koji traje devet meseci, dosad je poginulo oko 6.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track