GREŠKOM POSTAO VLASNIK GUGLOVOG DOMENA: Sve je trajalo minut, a onda su ga pošteno nagradili
Foto: Youtube/Printscreen

I to se dešava

GREŠKOM POSTAO VLASNIK GUGLOVOG DOMENA: Sve je trajalo minut, a onda su ga pošteno nagradili

Planeta -
Google.com, jedan od najvrednijih Internet domena na svetu, greškom je prodat za 12 dolara prošle jeseni.

Gugl je platio 12.000 golara da bi ga vratio natrag u svoje vlasništvo. Naime, bivši zaposleni u kompaniji Gugl, Sanmaj Ved, otkrio je da je domen na prodaju. Kupio ga je za 12 dolara ne verujući da će do transakcije zapravo i doći.

"Očekivao sam da ću dobiti obaveštenje da je u pitanju greška, međutim omogućena mi je uplata i tih 12 dolara je zaista skinuto sa moje kartice", kaže Ved.

Njegovo vlasništvo na domenom je ipak kratko trajalo, oko minut, a u tom vremenskom periodu imao je čak i pristup unutrašnjim poslovima na sajtu.

Gugl je ubrzo shvatio grešku. Kontaktirali su Veda i ponudili mu novčanu nagradu u zamenu za uočavanje ove nesvakidašnje i neobične bezbednosne greške. Ni Gugl ni Ved nikad nisu želeli otkriju šta je bila nagrada. Do sada.

Vedova nagrada iznosila je 6.006,13 dolara, jer ta cifra pomalo liči na reč Gugl ispisanu na engleskom jeziku. Ved je svoju nagradu poklonio dobrotvornoj organizaciji koja podržava obrazovanje u Indiji, a Gugl je duplirao cifru i njegova konačna nagrada iznosi 12.012,26 dolara.

Gugl redovno finansijski nagrađuje kompjuterske stručnjake koji upozoravaju na greške u njegovim servisima. Tomaz Bojarski je bio "najplodniji" pronalazač grešaka, našavši oko 70 njih u protekloj godini. Jedna od ovih grešaka, ironično, pronađena je u mreži gde korisnici mogu da prijave bezbednosne propuste.

(MoneyCNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track