(FOTO) Visoko u planinama Južne Amerike: Ovo je najlepša granica na svetu
Foto: Wikipedia

Više od prelaza

(FOTO) Visoko u planinama Južne Amerike: Ovo je najlepša granica na svetu

Planeta -
Na kolumbijskoj strani nalazi se svetilište Las Lahas koje dominira uskum, dubokim klancem, dok sa druge, ekvadorske strane leži najlepše topijarno groblje na svetu

Granični prelazi širom južnog i severnog američkog kontinenta ne predstavljaju naročitu turističku atrakciju. Obično su to izolovana, pusta mesta na kojima se ljudi zaustavljaju samo kako bi odradili proceduru sa svojim putnim ispravama i nastavili dalje, piše Newsweek.rs.

Ipak, granica između između Kolumbije i Ekvadora neverovatna je po dve stvari - jednoj od najleših crkvi u Kolumbiji, i najsređenijem groblju u Ekvadoru.

Na kolumbijskoj strani, nekoliko kilometara od granice, nalazi se svetilište Las Lahas koje dominira uskum, dubokim klancem. Crkva u gotičkom stilu izgrađena je između 1916. i 1949. godine i nalazi se na 100 metara od dna. Ispod monumentalnog mosta koji crkvu povezuje sa drugom stranom protiče reka Gaitara.

Veruje se da se na mestu današnje crkve, u 18. veku desilo čudo - majci koja je šetala sa nemom ćerkom ukazala se Bogorodica Marija, nakon čega je devojčica progovorila. Zbog toga je već 1802. na tom mestu sagrađeno svetilište koje je danas pretvoreno u crkvu.

Sa druge strane granice, takođe na nekoliko kilometara, u ekvadorskom gradiću Tulkan, koji je najviši grad u ovoj zemlji, nalazi se jedno od retkih topijarnih groblja na svetu.Lokalni baštovan Hoze Marija Azael Franko počeo je još 30ih godina prošlog veka da radi na ovom groblju, oblikujući biljke koje mogu da žive i do 500 godina. Prema njegovim rečima, nije prestajao sa radom sve dok groblje nije bilo "toliko lepo da prosto poziva čoveka da umre".

Groblje u Tulkanu danas ima preko 100 topijara, jedinstvenih u svojoj lepoti.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs Za 50 godina proputovao sve zemlje sveta: Evo gde je najteže otići (FOTO)Nojevi, puhovi i egzotični sosevi: Ovo je iznenađujući jelovnik starih Rimljana (FOTO)Teniser, arhitekta i olimpijac: Ovo je najtalentovaniji srpski sportista svih vremenaRazvrat, umetnost i tragedija: Ovo je priča najveće slikarke IndijeSto godina od smrti "Letećeg Ognjeslava": Srbin koji je izmislio motor na unutrašnje sagorevanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track