(VIDEO) HULIGANI OTKRILI ZAŠTO SU PRETUKLI MIGRANTE Našli smo se, dogovorili i rekli - sad je dosta!
Foto: Youtube

Stokholm

(VIDEO) HULIGANI OTKRILI ZAŠTO SU PRETUKLI MIGRANTE Našli smo se, dogovorili i rekli - sad je dosta!

Planeta -
Jedan huligan iz Švedske otkrio je kako su se bande udružile kako bi nedavno napale migrante u Stokholmu. Oko 50 maskiranih muškaraca uletelo je u glavnu železničku stanicu i napalo "decu bez pratnje" koja nisu izgledala "švedski".

Delili su letke sa sloganom "Sad je dosta" i nagovarali druge da im se pridruže, a potom istukli nekoliko stranaca i pobegli.

Član jedne gradske fudbalske "firme" priznao je kako je njegova grupa, DFG, odgovorna za napad. Otkrio je kako se njegova ekipa oko svega dogovorila sa svojim inače suparnicima AIK, a pridružilo im se i nekoliko huligana iz Poljske.

"O napadu smo pričali već neko vreme. Smatramo da policija ne radi svoj posao. Naše žene, devojke i ćerke se ne mogu osećati sigurno u Stokholmu tokom noći. To je sramotno za državu poput Švedske i želimo da damo do znanja da to nije u redu", kazao je anonimni član DFG.

Članovi DFG i AIK ljuti su suparnici i samo jednom su se pre ovoga udružili - otkrio je jedan muškarac koji nije učestvovao u napadu. To je bilo na šampionatu Evrope 1992. kada su se suočili s engleskim huliganima.

Obično se sukobljavaju na sportskim događajima i zadnji put su se krvavo potukli na hokejaškoj utakmici samo 17 dana pre ovog napada.

"Ljude su istukli pred našim očima. Mladi su trčali pokušavajući se sakriti od podivljale horde. Bilo je kaotično i strašno. Većina premlaćene dece su osobe rođene i odrasle u Švedskoj. Njihova boja kose slučajno nije bila plava - kazala je jedna volonterka koja na železničkoj stanici nadzire red i mir.

Napadači su tukli migrante iz osvete zbog ubistva Aleksandre Mezermlad, mlade radnice u prihvatilištu koju je u ponedeljak usmrtio petnaestogodišnji izbeglica. Grupa od oko 50 ljudi oko 21 sat uveče tukla je migrante gde god bi ih zatekla po gradu.

"Tukli su sve koji nisu izgledali kao Šveđani", pišu lokalni mediji.

"Video sam kako su pretukli troje ljudi", rekao je jedan Šveđanin koji se zatekao na licu mesta.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track