Ruska crkva odbacuje strahovanja oko molebana za Putina

Ruska crkva odbacuje strahovanja oko molebana za Putina

Planeta -
Ta strahovanja odbacili su predstavnici crkve kao neosnovana kao i moskovski crkveni mediji koji navode da moleban za Putina ne predstavlja njegovo krunisanje

BEOGRAD - Najavljeni moleban koji će patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril patrijarh Kiril održati za Vladimira Putina nakon njegove inauguracije za predsednika 7. maja izazvao je uznemirenje u nekim krugovima pošto liči na krunisanje, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

Ta strahovanja odbacili su predstavnici crkve kao neosnovana kao i moskovski crkveni mediji koji navode da moleban za Putina ne predstavlja njegovo krunisanje.

U Blagoveštenskoj katedrali patrijarh Kiril će u prisustvu novog predsednika Putina moliti takođe "za Rusiju, vlast i vojsku", jer, svaka vlast je od Boga, navode crkveni mediji.

Državna vlast, ističe se, na sebe preuzima obavezu da ograničava grehe, bezakonja, da štiti prava, da se bori protiv zloupotreba, čak i "žestokim merama", a crkva se moli da ona ima snagu i da je u stanju da "rešava složene zadatke".

Neće to biti "pomazanje", kao što je to u slučaju imperatora, već običan moleban, prenose crkveni mediji i navode da takav moleban može svako da zatraži za sebe.

Predstavnik za štampu patrijaršije rekao je da nema razloga za "paniku", misleći na kritičare kojima smeta posebno blagosiljanje Putina od strane patrijarha koje ih podseća na carska vremena.

Predstavnik crkve ističe da crkva nikome ne nameće moleban, za to se svako, ako želi, obraća crkvi i dodao da "Moleban ne treba razumeti kao politički akt".

On je rekao da je "uveren" da se Putin "sam obratio patrijarhu sa molbom za molitvu.Verski mediji citiraju profesora sa crkvenog univerziteta Georgija Orehanova koji kaže da sada neće biti kao u vreme careva i da se krunisanje obavljalo u okviru liturgije.

Dokaz da se ne radi o krunisanju je i činjenica da će moleban biti služen u Blagoveštenskoj a ne Uspenskoj katedrali, u ovoj drugoj su u ruskoj istoriji krunisani imperatori, navodi VIA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track