AUSTRALIJA IMA TAJNOG AGENTA U BEOGRADU: Pomaže Italijanima da spreče šverc droge
Foto: Profimedia

Borba protiv kriminala

AUSTRALIJA IMA TAJNOG AGENTA U BEOGRADU: Pomaže Italijanima da spreče šverc droge

Planeta -
Italijanska policija je izvela niz racija kako bi sprečila krijumčarenje kokaina u Australiju, u čemu joj pomaže agent Australijske Federalne Policije (AFP) sa sedištem u Beogradu.

Taj čovek je ujedno agent za vezu AFP sa policijama 22 zemlje uključujući Rusiju, Hrvatsku, ceo Balkan, Maltu i Grčku. Kalabrijska mafija poznatija kao Ndrangeta je razvila posao šverca kokaina u Australiji toliko da nadležni kažu da je mafijaši zapravo koriste kao svoju zemlju.

Međusobno su podelili šest zona koje koriste za trgovinu narkotika, iznudu i pranje novca. Italijanska policija navodi da njihove operacije u Australiji uključuju i infiltriranje članova u značajne oblasti, kao što su politika i saobraćaj, kako bi pomogli njihovu trgovinu.

"Kancelarija AFP u Beogradu je u stanju da efikasno pokrije Italiju sa te lokacije", rekla je portparolka policije. Nije moguće, kako je dodala, imati oficire AFP u svakoj zemlji širom sveta, navodi australijski portal news.com.au. Ndrangeta je konsolidovala svoj posao u Australiji, Kanadi, Belgiji, SAD i Nemačkoj, a funkcioniše porodično preduzeće, a zbog familijarnih veza važi za veoma zatvorenu mafijašku grupu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja